Weer Roemeense politicus opgestapt

Boekarest, 23 jan. De Roemeense vice-premier George Copos, die wordt verdacht van corruptie, is afgetreden als bestuurslid van zijn Conservatieve Partij. Hij trekt daarmee de consequentie uit een onderzoek naar de verkoop van gebouwen door zijn bedrijf aan de Staatsloterij. Hij zou die gebouwen veel te goedkoop van de hand hebben gedaan. Copos ontkent te hebben gefraudeerd, maar wil naar eigen zeggen lopende het onderzoek zijn partij niet schaden. Om dezelfde reden gaf eerder deze maand parlementsvoorzitter Nastase zijn functie als bestuurslid van de oppositionele sociaal-democratische partij op. Hij kon niet overtuigend uitleggen hoe hij aan geld en onroerend goed ter waarde van een miljoen dollar is gekomen. Copos blijft aan als vice-premier, zoals Nastase parlementsvoorzitter is gebleven. Roemenië, dat volgend jaar lid van de EU wil worden, is een groot offensief tegen corruptie begonnen.