Vette varkens

Je gunt het niemand, en zeker die aardige Michaëlla Krajicek niet, maar de hitte nam Nederlands beste tennisster zaterdag in de wurggreep. Jammer, heel jammer zelfs, want 'onze Misa' stond ze lekker te raken op Melbourne Park. Maar misschien moet ze ook een heel klein beetje blij en opgelucht zijn. Had 'Kleine Kraai' nog een rondje gewonnen, dan was de kans groot geweest dat ze was geconfronteerd met de erfenis van haar halfbroer. Hoe noemde Richard Krajicek het gros van zijn vrouwelijke collega's ooit ook alweer op Wimbledon? 'Vette varkens.' Later nuanceerde hij die uitspraak; hij bedoelde niet tachtig, maar vijfenzeventig procent.

Het blijft, vanuit mannelijk gezichtspunt, een van de meest hilarische opmerkingen uit het internationale tennis. Het leverde Krajicek het stigma op van Male Chauvinistic Pig, maar dat deerde hem niet. Maar nu, bijna veertien jaar na dato, dreigen die twee woorden als een boemerang terug te slaan op de Tsjechisch/Nederlandse tennisfamilie. In de rubriek 'Cijfers van de Dag' stond het dagblad The Australian vrijdag, daags nadat zijn halfzus de derde ronde had bereikt, stil bij Krajiceks echo uit het verleden. Onder het provocerende kopje '80'.

Eén ding is zeker: wanneer Michaëlla Krajicek eind juni haar debuut maakt op Wimbledon, zullen de tabloids haar tot vervelens toe confronteren met de slip of the tongue van broerlief.

Mark Hoogstad

    • Mark Hoogstad