Veel doden bij geweld in Nepal

Bij gevechten tussen maoïstische rebellen en het leger zijn gisteren in het zuiden van Nepal 25 doden gevallen. Zaterdagavond vielen rebellen, die vechten voor een communistische staat naar maoïstisch model, een legerpost aan in het dorp Phapar Badi, 160 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Kathmandu. Bij de gevechten, die de hele nacht duurden, kwamen zeventien rebellen, vijf soldaten, twee burgers en een politieman om. Het was de grootste confrontatie sinds de maoïsten eerder deze maand hun eenzijdige wapenstilstand staakten.

De onrust in Nepal neemt toe in aanloop naar 1 februari, wanneer het een jaar geleden is dat koning Gyanendra de regering ontsloeg, het parlement ontbond en de macht naar zich toetrok. Sindsdien zijn honderden tegenstanders gearresteerd en is de persvrijheid drastisch ingeperkt. Gyanendra zegt de harde maatregelen nodig te hebben om het maoïstische geweld de kop in te drukken.

Volgens de politie doodden de rebellen zondag een koningsgezinde kandidaat voor de lokale verkiezingen in de zuidelijke plaats Janakpur. De maoïsten hebben gewaarschuwd aanvallen te zullen uitvoeren op iedereen die zich kandidaat stelt voor de lokale verkiezingen, gepland voor 8 februari, of anderszins Gyanendra steunt met de uitvoering van de verkiezingen.

Zaterdag en zondag protesteerden duizenden tegenstanders van de koning in Kathmandu, daarbij een door Gyanendra uitgevaardigd uitgaansverbod negerend. De politie sloeg de demonstraties met traangas uiteen. Er vielen vijftig gewonden en 300 demonstranten zijn gearresteerd, volgend op ruim 200 arrestaties op vrijdag. De demonstraties waren georganiseerd door de zeven grootste politieke partijen. Zij hebben voor dinsdag een nationale staking afgekondigd.

Het vrijdag ingestelde huisarrest van drie oppositieleiders, onder wie oud-premier Koirala, is gisteren opgeheven.