Truc van Blind bezorgt Ajax alsnog overwinning

Urby Emanuelson vormde bij Ajax in de eerste, belabberde seizoenshelft van de verbleekte topclub een positieve uitzondering. Dat was opmerkelijk voor een onervaren speler van negentien jaar. Als linksback toonde hij durf, snelheid, techniek, kortom alles wat van een moderne vleugelverdediger wordt vereist. Misschien dat er in defensief opzicht nog wat op aan te merken viel, maar bondscoach Marco van Basten zag niettemin zoveel kwaliteiten in de Amsterdammer dat hij hem in zijn voorlopige selectie van het Nederlands elftal opnam.

Sinds de jaarwisseling is Emanuelson zijn basisplaats bij Ajax kwijt. Hij vertoonde voor de korte winterstop vermoeidheid. En de Spaanse aankoop Juanfran greep dankbaar zijn kans. Hij maakte gebruik van een van de vele wisselingen in het zwalkende elftal van Ajax. Want de technische staf husselde het team regelmatig door elkaar in de zoektocht naar de juiste formatie.

In de slotfase van het duel met FC Twente, waarin Ajax gisteren ontsnapte aan de zevende nederlaag van dit seizoen, keken veel toeschouwers in het stadion elkaar dan ook hoofdschuddend aan, toen Emanuelson in de 82ste minuut mocht invallen - als rechtsbuiten. Het bleek een trucje van Danny Blind om bij een 2-1-achterstand in een slotoffensief iets te forceren. Emanuelson moest met zijn linkerbeen vanaf rechts met diagonale voorzetten het strafschopgebied van Twente bestoken. De gouden pass kwam niet, een beslissend doelpunt wel. Nadat Maduro in de 89ste minuut Ajax aan de gelijkmaker had geholpen, loste Emanuelson kort erna een schot vanaf rechts dat doelman Sander Boschker het nakijken gaf. 'Er stonden zoveel spelers voor het doel dat hij de bal waarschijnlijk niet zag aankomen', zei de matchwinnaar.

Of de waardevolle treffer, die Ajax vooralsnog in de race houdt voor een plek in de play-offs, Emanuelson op korte termijn iets oplevert, is de vraag. Blind heeft de kerstvakantie benut om eindelijk een vaste strategie uit te stippelen waarmee hij het seizoen probeert te redden. Hij is afgestapt van het tweespitsensysteem en weer overgeschakeld op de huisstijl 4-3-3, ofschoon zijn linksbuiten Nicolae Mitea door een blessure nog op het appèl ontbreekt. Vanuit de defensie moet Maduro inschuiven en zodoende een man-meer-situatie op het middenveld creëren. De vleugelverdedigers dienen zich meer te concentreren op hun defensieve werk. Met dit concept als leidraad kan hij de spelers die hebben aangekondigd Ajax aan het einde van het seizoen te verlaten, op de bank houden. Maar ook Emanuelson (contract tot medio 2008) komt daar tussen te zitten. Blind vindt Juanfran kennelijk een betere verdediger en hecht waarde aan zijn routine.

Emanuelson moet zich maar richten op de positie van linkshalf. Voor het seizoen noteerde Blind hem al bij de middenvelders. En de Zeeuw staat daarin niet alleen, want ook bondscoach Foppe de Haan zette de tiener op het WK jeugd vooral in op die plek. Terwijl goede linksbacks in de hele wereld dun zijn gezaaid. 'De omstandigheden in de selectie zijn voor mij inderdaad veranderd', zei Emanuelson spijtig toen de euforie plaatsmaakte voor realisme. 'Ik krijg op dit moment niet de kans om te spelen. De trainer kiest voor routine.' Na een periode van fysieke ongemakken zegt Emanuelson weer fit te zijn. Woorden die uit de mond van Blind niet konden worden opgetekend. Hij zou volgens de trainer 'overtraind' zijn geweest, mede door het WK jeugd.

Niet alleen Emanuelson stond gisteren op een vreemde positie. Blind begon met centrumspits Markus Rosenberg, die de 1-1 aantekende, als linksbuiten. Ryan Babel blijft volgens de Ajax-trainer voor die plek ook kandidaat, maar hij is kennelijk uit vorm of wil de kalk van de linkerzijlijn mijden. Toen de aanvallende middenvelder Wesley Sneijder met een hamstringblessure uitviel, zette Blind zijn derde centrale spits in: Angelos Charisteas. Daardoor moest Klaas-Jan Huntelaar achter de aanval spelen. Bij Ajax vinden ze dat hij dat goed kan, bij Heerenveen vonden ze het tegendeel. En of de Achterhoeker er zelf zo blij mee was, viel te betwijfelen.

Geheel onverdiend kon de overwinning van Ajax niet worden genoemd. Twente kreeg twee kansen en benutte ze beide via Blaise N'Kufo. Vooral in de tweede helft gaven de Tukkers de regie in handen van Ajax. En dat was vragen om moeilijkheden. Ajax speelde gedreven en dat gaf aan dat er nog sprake is van enige chemie tussen het elftal en Blind, die kennelijk als trouwe Ajacied veel krediet heeft. Maar in kwalitatief opzicht was het van beide kanten armzalig. De uitspraak van de dag kwam van de herstellende oud-Ajacied Rafael van der Vaart die vanuit Hamburg de grens was overgewipt. ,,Je moet wel Blind zijn om te zien dat het niet best was.'

FC Twente 2 Ajax 3

Ruststand 1-0. 25. N'Kufo 1-0, 51. Rosenberg 1-1, 52. N'Kufo 2-1, 89. Maduro 2-2, 90. Emanuelson 2-3. Scheidsrechter: Wegereef. Toeschouwers: 13.250. Gele kaart: Gerritsen (FC Twente), Lindenbergh, Grygera, Juanfran (Ajax)

    • Erik Oudshoorn