Televisie Voorkeur

actualiteiten

Twee vandaag. Eerste aflevering van een serie over hoe het is om jong te zijn in Nederland. Met reportages en enquêtes over jong zijn in een multiculturele samenleving. In Antwerpen wonen veel Afghanen en Pakistanen die rond moeten komen van een kleine uitkering. Toch zien zij kans regelmatig heen en weer te vliegen naar hun land van herkomst. Hoe kan dat? Verder een gesprek met Kamerlid Ayaan Hirsi Ali die eind deze maand een internationale prijs krijgt uitgereikt. Ned.2, 18.20-18.50u.

In de derde aflevering van de serie De toekomst gaat het vanavond over rijk en arm. Aan de orde komt de vraag hoe laaggeschoolde werknemers, werklozen en mensen die nauwelijks Nederlands spreken gaan rondkomen in de toekomst, wanneer de verzorgingsstaat tot een minimum teruggebracht is. Terwijl de mensen in de rij staan voor de voedselbank (foto), dineren anderen voor het goede doel. Ned.3, 19.45- 20.20u. (Foto VPRO)

Netwerk. Portret van twee huisartsen die vertellen over de veranderingen in hun werk, de invoering van het zorgstelsel en de nieuwste cijfers over huisartsen met een burn-out. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Gesprek met de scheidend inspecteur-generaal voor de Gezondheidszorg Herre Kingma en de eis van het openbaar ministerie tegen de leden van de Hofstadgroep. Ned.3, 22.20-23.00u.

Documentaire

The real fight club. Natuurdocumentaire over de grote groep pinguïns, zeeleeuwen en zeeolifanten die zich jaarlijks voor de Zuid-Amerikaanse kust van Patagonië verdringen om een territorium te bemachtigen om te paren en jongen te krijgen. National Geographic, 20.00-21.00u.

Keerpunt: De mijnramp van Marcinelle. Serie over belangrijke momenten in de recente geschiedenis van België. Op 8 augustus 1956 veroorzaakt een koolwagentje een fatale kettingreactie in de mijn Bois de Cazier in Marcinelle. Er stierven 262 mensen in deze grootste mijnramp in de Belgische geschiedenis. Hoe kon dit gebeuren en waren de aangewezen schuldigen wel echt schuldig? Ooggetuigen vertellen alsof het gisteren gebeurde. België 2 (Canvas), 20.45-21.35u.

Balderdash and Piffle: The S words. Serie waarin de geschiedenis van Britse woorden wordt onderzocht om zo de Oxford English Dictionary te herschrijven. Vandaag o.a. het woord 'soccer', de geschiedenis van het muziekgenre 'ska' en de termen 'slogan' en 'snazzy'. BBC2, 22.00-22.50u.

The hunt for Hitler's scientists. Over de geheime strijd tussen de geallieerden op jacht naar nazi-topwetenschappers, in de hoop hun nieuwe wapentuig in handen te krijgen. National Geographic, 22.00-23.00u.

Dokument: Een leeg nest. Eerste deel van een tweeluikover een gezin waar een kind het huis verlaat. Want als je kind de deur uitgaat, komen de zorgen voor de ouders. Lukt het kind om voor zichzelf te zorgen? Kan hij of zij de nieuw verworven vrijheid aan? Moeder is angstig. Vanavond een portret van de 18-jarige Eva die naar de grote stad gaat. Ned.1, 22.55-23.40u.

praatprogramma

De wereld draait door. Gesprek met filmdiva Willeke van Ammelrooy die op het toneel Annie Bos speelt in een monoloog over de vrouw die in 1913 haar debuut maakte in de stomme film. Verder acteur Waldemar Torenstra die op dit moment te zien is als Andy in de Talpa-serie Lieve Lust en acht jongeren en twee regisseurs over het theaterstuk STUK, over kindermishandeling. Ned.3, 19.00-19.45u.

Je zal het maar hebben. 'Licht' medisch programma waarin jongeren open en op een luchtige manier over hun aandoeningen praten. Vanavond gaat het over controle verliezen. Roos (20), Twan (29) en Judith (23) hebben alledrie een aandoening waardoor ze niet altijd de controle over hun lichaam kunnen behouden. Ned.2, 21.45-22.20u.

amusement

Cash cab. Eerste aflevering van een nieuwe spelshow van de jongerenzender BNN waarin nietsvermoedende passagiers in de Cash Cab stappen waarin veel cash te verdienen valt. Door het beantwoorden van vragen, kan maximaal 1000 euro worden gewonnen. Maar na drie foute antwoorden moet men de taxi verlaten. Ned.2, 20.00-20.30u.

De zon gaat zinloos onder, morgen moet ze toch weer. Herhaling van afgelopen zaterdag van het tweede deel van de voorstelling van Herman Finkers over zijn vakantie in Duits-Zwitserlands, Lourdes, het kerstverhaal en MacBeth. Ned.3, 23.00-0.20u.

informatief

Radar. Consumentenprogramma waarin vanavond aandacht voor het relatiebemiddelingsbureau Up2date dat een eigen televisieprogramma heeft, maar dat geen garantie is voor succes. De rubriek kreef veel klachten over de slechte kwaliteit van de 'matches' die worden gemaakt. Dat terwijl het inschrijfgeld op kan lopen tot soms wel duizenden euro. En door de stijgende energieprijzen kijken steeds meer mensen naar alternatieve brandstoffen zoals hout. Ned.2, 20.30-21.10u.

16 Miljoen rechters. Juridisch programma waarin het publiek op de stoel van de rechter zit en het vonnis velt. Vanavond gaat het over de vrijheid van meningsuiting en de vraag of je in ons land alles mag zeggen wat je denkt. Te gast zijn officier van Justitie mr. Kitty Nooy en advocaat mr. Peter Plasman. Ned.3, 21.10-22.00u.

muziek

Klassiek: Ravel - Daphnis et Chloé. Registratie uit het Amsterdams Concertgebouw van Maurice Ravels orkestrale werk Daphnis et Chloé door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Mark Wigglesworth met het Groot Omroep Koor. Het muziekstuk gaat over een liefde, een scheiding en een verzoening van een herder en herderin. Ned.3, 0.20-1.20u.