Televisie Film van de dag

Blazing saddles. Zeg Blazing Saddles en je zegt scheten, een door gebakken bonen opgewekt schetenkóór in de prairienacht. Dat is een cowboy die een vervelend paard knock-out slaat. Dat is een undercover-sheriff die zijn misdaden opsomt om bij de bende te mogen horen: ,,Ik heb vee op hol gejaagd' De opperboef haalt zijn schouders op: 'Noem je dat een misdaad?' 'Ik heb ze door het Vaticaan gejaagd.' 'Wow, zet hier je handtekening.' Blazing Saddles is Mel Brooks. Nou goed, hij heeft nóg betere films gemaakt, zoals The Producers. Maar ook de niet állerbeste Brooks rechtvaardigt opblijven om je lam te lachen om de zwarte sheriff Bart (Cleavon Little) die de orde moet herstellen in een stadje vol schurken en racisten. Hij huurt daartoe de dronken scherpschutter The Waco Kid (Brooks' favoriete acteur Gene Wilder). En Blazing Saddles eindigt zoals een western hóórt te eindigen, tegen een zonsondergang.

(Mel Brooks, 1974, VS), BBC1, 0.35-2.10u.