Staking Alitalia legt vliegverkeer stil

De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia verwacht dat vandaag 250 vliegtuigen niet kunnen opstijgen, nadat gisteren al 121 toestellen aan de grond moesten blijven door wilde acties onder het personeel dat ontevreden is over de lopende reorganisatie binnen het bedrijf.

Het bedrijf maakt nog altijd grote verliezen, ondanks een overbruggingskrediet dat vorig jaar werd verleend om een reorganisatie te realiseren. Deze hervorming voorziet in het ontslag van 3.700 werknemers en heeft geleid tot de splitsing van de maatschappij in een vliegend deel en een minder renderende 'grondunit'.

De vakbonden protesteren tegen de keuzes die het management heeft gemaakt. Ze stellen dat de veiligheid niet kan worden gegarandeerd na de ontslagen die vooral zijn gevallen bij de grondunit die het onderhoud van de vliegtuigen verzorgt. 'We vragen niet om het aftreden van het management, omdat dat aan de aandeelhouders is. Maar wij zeggen wel: de groep wordt op dit moment niet goed geleid. In Alitalia functioneert bijna niks'', aldus Guiglielmo Epifani, leider van de grootste vakbond CGIL.

Aanstaande woensdag praten de vakbonden met de regering. Minister Maroni van Arbeid liet vanochtend in een interview met la Repubblica weten dat de vakbonden zich vergissen met hun acties en dat 'dit aan het einde van het traject leidt tot het faillissement van Alitalia'. Extra leningen voor het concern om de reorganisatie te verzachten, zullen volgens hem niet meer worden geaccepteerd door de Europese Commissie.

Andere vertegenwoordigers van de regering lijken gevoeliger voor de vakbondsdruk om het management van Alitalia te vervangen. Minister Scajola van Industriële Zaken erkende dat 'Alitalia een groot aantal problemen heeft'. Verwacht wordt dat Alitalia in 2005 200 miljoen euro verlies heeft geleden en dat de wilde acties die al sinds afgelopen donderdag voortduren nog lang niet voorbij zijn.