Sprookjespoppen worden levend

De Franse schrijver Charles Perrault (1628-1703) verwierf met de acht vertellingen in proza Sprookjes van moeder de gans grote bekendheid. Nog altijd lezen ouders ze voor aan hun kinderen. De voorstelling Riket met de Kuif die Speeltheater Holland nu brengt voor kinderen vanaf vijf jaar is een juweel. Zo kan een sprookje niet alleen worden voorgelezen, maar ook onvergetelijk worden uitgevoerd.

Hugo Konings in 'Riket met de Kuif' door Speeltheater Holland. Foto Dirk Buwalda Jeugdtheater: Riket met de Kuif naar Charles Perrault door Speeltheater Holland. Regie: Onny Huisink. Vanaf 5 jaar. Gezien: 21/1Theater De Krakeling, Amsterdam. Tournee t/m 19/4. Inl. www.speeltheater.nl. regie: Onny Huisink choreografie: Donald Byrd tekst: Saskia Janse (naar Charles Perrault) regie-assistentie: Lise-Lott Kok op de foto: Hugo Konings Buwalda, Dirk

Het spel van de acteurs en de drie poppen is op doeltreffende wijze eenvoudig en voedt de fantasie. Prins Riket is bij zijn geboorte zo lelijk dat zijn moeder hem verstoot. Maar intelligent is hij wel. In een naburig koninkrijk komen op zijn geboortedag twee prinsessen ter wereld, de een beeldschoon maar dom, de ander lelijk en slim. Dit drietal vormt de kern van de uitvoering.

Mooi, lelijk en slim zijn de begrippen waar het in Riket met de Kuif om draait. Het is net een raadsel dat Perrault de lezers opgeeft. Als mooi en slim niet samengaan, hoe moet het dan met de liefde van de lelijke Riket met de stralende Isabel? En wint de domme Claudia ooit een geliefde? Zoals het een sprookje betaamt, biedt een goede fee de gelukkige oplossing.

Regisseur Onny Huisink beeldt het drietal uit als poppen. Op prachtig uitgekozen muziek van Mozart ontspint zich een spel van liefde en tederheid. Het begint op een stralende lentedag en als het herfst wordt, dwarrelen bladeren als bladgoud naar beneden. De poppen hebben een sprekende, suggestieve gezichtsuitdrukking. De acteurs brengen Riket, Claudia en Isabel prachtig tot leven: in hun handen en sprekend met hun stem transformeert een pop tot een karakter, een personage. Riket met de Kuif is rijk aan dans. De Amerikaanse choreograaf Donald Byrd, die in Nederland eerder werkte aan Writing to Vermeer (een regie van Peter Sellars), creëert een fraai, esthetisch patroon van dansbewegingen. De kabeldikke touwen die het decor beheersen stellen zowel de kasteelmuren als een bos voor. In een scène die storm moet uitdrukken, bewegen de acteurs de touwen wild heen en weer. Het zwaait en zwiept.

Poppen zijn allang niet meer exclusief aan familievoorstellingen verbonden. De Vlaamse theatermaker Eric De Volder gebruikt in zijn nieuwste stuk Au nom du père op vergelijkbare wijze poppen. Het is altijd wonderbaarlijk te zien hoe een ogenschijnlijk statisch gelaat van een pop door tekst en spel expressie krijgt. De toeschouwer gelooft in hen. Riket met de Kuif is ontroerend theater.

Jeugdtheater: Riket met de Kuif naar Charles Perrault door Speeltheater Holland. Regie: Onny Huisink. Vanaf 5 jaar. Gezien: 21/1Theater De Krakeling, Amsterdam. Tournee t/m 19/4. Inl. www.speeltheater.nl.

    • Kester Freriks