Spijkerman verdient meer dan bloemstuk

Hennie Spijkerman stapte vorige week op als trainer van FC Zwolle omdat hij de persoonlijke bedreigingen zat was. De voorbije jaren kreeg de oud-doelman van Go Ahead Eagles onder meer haatmail toegestuurd, werd zijn auto beschadigd, stonden 'fans' bij zijn huis te schreeuwen en op het trainingsveld riep een groep supporters hem meer dan eens ter verantwoording. Na het besluit van Spijkerman voerden supporters van FC Zwolle een discussie over de vraag of de trainer nu daadwerkelijk was bedreigd of dat dat meer een gevoel bij de trainer zelf was. Ongeacht het antwoord op die vraag kreeg de 55-jarige oefenmeester wel een bloemstuk van de supportersvereniging. De wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en FC Zwolle ging gisteren gewoon door. Assistent Harry Sinkgraven nam met een dubbel gevoel plaats op de bank. Natuurlijk had hij te doen met zijn voormalige baas, maar hij achtte zich ook verantwoordelijk voor het elftal.

Jan Reker, directeur van de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal, stelde in een reactie op het vertrek van Spijkerman dat één keer eerder een trainer een dergelijk besluit heeft genomen. Wel is Spijkerman de eerste van wie openlijk bekend is dat hij voor terreur wijkt. Doorgaans krijgen coaches het advies zo min mogelijk bekend te maken over bedreigingen. Publiciteit zou anderen alleen maar op ideeën kunnen brengen. Bovendien zouden kwaadwillende supporters veel te veel aandacht krijgen. Gewoon negeren, luidt al jaren het parool in de voetbalwereld.

In de voetballerij scoor je niet door jezelf kwetsbaar op te stellen. De kans dat Spijkerman snel ergens anders als trainer in het betaald voetbal aan de slag komt is daarom niet groot. Toch heeft hij juist karakter getoond door zijn eigen grenzen te bepalen. Hij laat zich niet langer vernederen door zogenoemde supporters van FC Zwolle. Spijkerman bepaalt zelf waar zijn normen en waarden liggen. Daarmee heeft hij een signaal gegeven. Het is nu aan de clubs én de KNVB om er met een zero tolerance-beleid voor te zorgen dat Spijkerman het laatste slachtoffer van supportersterreur is. Want als de ogen voor bedreigingen gesloten blijven, gaat de voetballerij door als een wereld waar Spijkerman terecht geen deel meer van uit wil maken.

Koen Greven

    • Koen Greven