Serieus hockeyen in zaal

Terwijl een land als Nederland zaalhockey als bezigheidstherapie ziet, neemt Polen de sport wél serieus. Polen kwam met de sterkst mogelijke selectie naar het EK in Eindhoven, de tweede garnituur vulde het Nederlandse herenteam. Bondscoach Roelant Oltmans is momenteel op reis met de veldploeg voor een buitenlands trainingskamp en Jong Oranje bevindt zich in Maleisië.

Het was daarom geen verrassing dat de Nederlandse zaalhockeyers degradeerden naar de b-poule. Coach Rob van Lith kan weer opnieuw beginnen. Eric Verboom kreeg daarentegen bij de vrouwen wél gehoor van zijn collega Marc Lammers. Hij stelde zijn internationals beschikbaar voor het EK. Het Nederlandse vrouwenteam haalde de finale, waarin het op respectabele wijze verloor van Duitsland (4-2).

Maciej Matuszynski, coach van het Poolse herenteam, had zijn team nog zo gewaarschuwd na de triomf van zijn ploeg in de poulewedstrijd tegen Duitsland. Hoewel Polen er als eerste land sinds 1974 in was geslaagd van Duitsland te winnen op een EK zaalhockey, moest de euforie in zijn ogen getemperd worden.

Het respect voor het onverslaanbaar geachte Duitsland, dat afgelopen vrijdag voor het eerst na 125 wedstrijden als verliezer van het veld ging, was daar ook te groot voor. De overwinning van 9-4 was niet meer dan een aangename opsteker. Gisteren volgde een 4-3 nederlaag in de finale.

Het geheim van Polen is simpel, zegt coach Matuszynski. 'We spelen drie, vier maanden in de zaal, omdat het gewoon te koud is in de winter. Daardoor kunnen we veel oefenen.' Maar dat is niet het enige volgens de Poolse coach. 'We nemen zaalhockey serieus. We zijn hier met het sterkste team, en ter voorbereiding op dit toernooi hebben we twee toernooien gespeeld en veel getraind.'

De Poolse hockeybond kent geen onderscheid in zaal- en veldspelers, vertelt aanvoerder Piotr Mikula. 'Bij de veldploeg zitten een aantal technische spelers die goed uit de voeten kunnen in de zaal.' Vooral het spel van de technische Rafal Grotowski was fraai. Hij werd gekozen tot speler van het toernooi en werd topscorer.

    • Jan Cees Butter