Russen kondigen een schaatsrevolutie aan

De Russische schaatsers domineerden de WK sprint. Zjoerova werd wereldkampioene. Dimitri Dorofejev won zilver. Met dank aan de nieuwe indoorbanen. 'De Nederlanders moeten oppassen.'

In de herfst van haar loopbaan werd Svetlana Zjoerova in Heerenveen wereldkampioene sprint. (Foto Bas Czerwinski) 22-01-2006, HEERENVEEN. WK SPRINT. SVETLANA ZHUROVA NA HAAR RACE OP DE 1000 METER. FOTO BAS CZERWINSKI
In de herfst van haar loopbaan werd Svetlana Zjoerova in Heerenveen wereldkampioene sprint. (Foto Bas Czerwinski) 22-01-2006, HEERENVEEN. WK SPRINT. SVETLANA ZHUROVA NA HAAR RACE OP DE 1000 METER. FOTO BAS CZERWINSKI CZERWINSKI, BAS

Bij veertig graden onder nul is het slecht schaatsenrijden. Het koude klimaat in Rusland is geen belemmering voor doorgewinterde zwemliefhebbers, voor de sporters op het ijs bieden de Siberische omstandigheden meer nadelen dan voordelen. Ze trainen liever in een verwarmde hal en reisden de voorbije jaren naar Duitsland of Noorwegen voor een oefenstage. Door de komst van twee indoorbanen is er hoop voor het Russische schaatsen.

In Moskou en Tsjeljabinsk (in de Oeral) liggen twee overdekte kunstijsbanen en de derde is op komst in Kolomna, waar in 2008 de EK allround zijn gepland. De Russen kunnen hun geluk niet op en voorspellen een schaatsrevolutie. 'De Nederlanders mogen wel oppassen, we gaan hen zeker voorbijstreven', voorspelde Nikolaj Goeljajev in zijn hoedanigheid als vice-voorzitter van de Russische schaatsbond. 'De sprinters staan er al, nu de allrounders nog.'

Goeljajev was gisteren op bekend terrein in Thialf, waar hij in 1987 wereldkampioen allround werd. Hij won in 1988 olympisch goud in Calgary, maar raakte tussentijds in een dopingaffaire verwikkeld. Hij woonde na zijn schaatsloopbaan drie jaar in Den Haag en spreekt nog altijd een paar woordjes Nederlands. Hij is de wonderdokter die het Russische schaatsen nieuw leven moet inblazen. 'De banen hebben we al, de organisatie is verbeterd, want de sprinters trainen net als vroeger met de allrounders, nu is het wachten op de jeugd.'

Goeljajev gaf gisteren in de catacomben van Thialf een judaskus aan zijn voormalige trainer: tweevoudig wereldkampioen sprint Valeri Moeratov. Deze zestigjarige coach - geverfd haar en onafscheidelijke sigaret - lijkt zijn langste tijd gehad te hebben bij de Russische bond. De veertigjarige Goeljajev sprak na de innige omhelzing met zijn oude leermeester duidelijke taal. Op fluistertoon: 'Moeratov was een sprinter en weet niks van lange afstanden. Kijk maar naar de uitslagen. Bij het allrounden doen we het veel minder, hoewel we genoeg goede rijders hebben. Daarom zoek ik voor hen een nieuwe coach. Nee, met Peter Mueller hebben we nog niet gepraat', refereerde hij aan de geruchten dat de bondscoach van Noorwegen in beeld is voor die functie bij de Russische allrounders.

Goeljajev was gisteren een dolgelukkig man. Hij zag hoe de 34-jarige Svetlana Zjoerova in de herfst van haar loopbaan de titel bij de vrouwen won. Zij is pas de derde wereldkampioene sprint uit de voormalige Sovjet-Unie. Ze reed een degelijk toernooi; met twee derde en twee eerste plaatsen.

Zjoerova is echtgenote van oud-tennisprof Artemi Tsjernenko en moeder van een peuter, die deze wintermaanden wordt opgevoed door haar zuster in de buurt van haar woonplaats Sint Petersburg. Daar leerde zij als vierjarig meisje schaatsen (lees: kunstrijden) op de eerste indoorbaan in de Sovjet-Unie. In het voormalige Leningrad reed ze even later als hardrijdster haar eerste oefenrondjes van 333 meter. Sinds vorig jaar traint ze met de nationale ploeg in Moskou, waar wel een 400 meterbaan ligt.

Zjoerova was het sportieve slachtoffer van de politieke chaos in Rusland. De topatleten genoten niet langer bescherming van de staat en moesten bij gebrek aan sponsors op een houtje bijten. Mede door de komst van Goeljajev als bondsbestuurslid zijn de financiële zaken nu beter geregeld. De toprijders die in het verleden goed hebben gepresteerd bij de Spelen, krijgen 2.000 dollar per maand, en hun onkosten worden vergoed.

Voor Zjoerova hebben de verbeterde omstandigheden een heilzame werking. 'Ik ben door mijn kind ook veel rustiger op de baan. Schaatsen is nu minder emotioneel. En ik ben blij met de indoorbaan in Moskou, waardoor ik niet meer zo veel in het buitenland zit. Ja, deze winter wel, vanwege de Spelen. Ik ben misschien een slechte moeder, maar wel een goede schaatsster', sprak de winnares.

Bij de mannen dankte Dimitri Dorofejev zijn tweede plaats eveneens aan de betere omstandigheden in zijn vaderland. Bij de Spelen rekent hij stilletjes op goud, zo liet hij zich voorzeggen door Goeljajev. De boomlange Dorofejev was te verlegen om zelf het woord te doen.

    • Jaap Bloembergen