Rapport van AIVD in bezit criminelen

De inlichtingendienst AIVD doet op korte termijn aangifte wegens het schenden van staatsgeheimen, nadat documenten van de geheime dienst via het criminele circuit in handen van De Telegraaf zijn gekomen.

De ministers Donner (Justitie, CDA) en Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) moeten deze week nog opheldering geven over het uitlekken van de staatsgeheime documenten.

De AIVD erkent dat de documenten die De Telegraaf heeft ingezien, afkomstig zijn van het zogeheten Mikado-team dat eind jaren negentig onderzoek deed naar 'bepaalde aspecten van de georganiseerde criminaliteit in Nederland' .

Het dagblad meldde zaterdag dat het onderzoek zich richtte op drugs- en wapenhandelaar Mink K., alias De Lange, die volgens de inlichtingendienst als 'potentieel staatsgevaarlijk' werd betiteld. K. zou jarenlang hoge functionarissen bij de Amsterdamse politie en justitie hebben omgekocht in ruil voor informatie over lopend politie-onderzoek. Ook zouden er liquidaties zijn uitgevoerd met door de politie in beslag genomen wapens, die voor 'de gelegenheid' werden uitgeleend. De 44-jarige K. werd in 1999 gearresteerd toen de politie 200 vuurwapens aantrof in een woning in Amsterdam. K. zou zijn prominente rol in de onderwereld hebben verworven door zijn aandeel in door politie en justitie gecontroleerde drugstransporten. K. zou tussen 1991 en 1994 15.000 kilo cocaïne op de markt hebben gebracht. De gecontroleerde drugstransporten leidden eind jaren negentig tot de IRT-enquête waarin de rol van politie en justitie bekritiseerd werd.

Minister Donner noemt het 'opvallend' dat er juist nu gelekt is. Vorige week werd bekend dat een rechercheur van de nationale recherche is gearresteerd die informatie verstrekte aan de Hells Angels over de grote politie-inval eind vorig jaar. Vrijdag deed Defensie aangifte van vermissing van een memorystick, waarop gevoelige informatie van de militaire inlichtingendienst stond.

Volgens de AIVD heeft het Mikado-team destijds niet kunnen vaststellen dat er 'corrumperende contacten' waren tussen de groep van Mink K. en politie en/of justitie.

De dienst zegt het 'hoog op te nemen dat opnieuw staatsgeheimen in verkeerde handen zijn gevallen' en begint een diepgravend intern onderzoek, vooral omdat de documenten ook in het criminele circuit zouden circuleren. Overigens zijn er volgens de dienst geen aanwijzingen dat de documenten gelekt zouden zijn door politie of justitie.

gelekt pagina 3