Officier: De terreur is erg dichtbij gekomen

Officier van justitie mr. Koos Plooy begon vanmorgen in Amsterdam met het voorlezen van het requisitoir in het Hofstadproces. Veertien moslimjongeren staan er terecht.

Moslimterrorisme is sinds de aanslagen van 11 september 2001 in New York een van de grootste bedreigingen voor mensen in het Westen. Terroristen willen vooral angst zaaien in de samenleving. Dat lukt ze aardig.

Dit zei officier van justitie mr. K. Plooy vanochtend aan het begin van zijn requisitoir in het zogenoemde Hofstadproces.

In dit proces staat een groep moslimjongeren terecht, die ervan worden verdacht dat ze hebben deelgenomen aan een criminele organisatie met terroristisch oogmerk.

Negen van de veertien verdachten waren aanwezig in de extra beveiligde rechtszaal in Amsterdam-Osdorp. Onder hen bevond zich Mohammed B., de tot levenslang veroordeelde moordenaar van Theo van Gogh. Hoe droeg een zogeheten Saoedische theedoek om zijn hoofd en luisterde aandachtig naar het betoog van Plooy. B. heeft eerder aangegeven dat hij op 2 februari zijn eigen verdediging zal voeren. Naar verwachting zal hij uitgebreid reageren op de religieuze uiteenzetting van de officier van justitie.

Plooy toonde zich hoopvol gestemd over de afloop van het Hofstadproces. Dit proces is het eerste waarbij onder andere artikel 140a wordt toegepast. Dit maakt dat dit megaproces, de grootste terreurzaak uit de Nederlandse geschiedenis, ook een testcase is voor justitie. Tot nu toe hebben de terreurzaken geen veroordelingen opgeleverd voor moslimterroristen wegens gebrek aan bewijs. Met aangepaste wetgeving wil Plooy nu voor een unicum zorgen.

Sommige van de veertien extremistische moslims die sinds begin december terechtstaan, werden ook in 2003 enige tijd vastgehouden, maar wegens gebrek aan bewijs weer vrijgelaten. Tot een rechtszaak kwam het toen niet eens.

Nu zijn de omstandigheden veranderd, meent Plooy. In 2003 vielen de verdachten nog onder artikel 46 van het Wetboek van strafrecht. Sinds de zomer van 2004 heeft justitie een nieuw wapen in haar strijd tegen 'terrorisme': de nieuwe Wet terroristische misdrijven.

De officier stond vanochtend stil bij de overtuiging van de verdachten. De radicaal politieke islam bindt hen samen, zo zei Plooy. 'Hun overtuiging is gebaseerd op een takfiristische uitleg van tawheed', aldus Plooy. Tawheed houdt de eenheid van god in. Takfiri's eigenen zich het gezag toe om andere moslims die in hun ogen afwijken van 'de ware islam' tot ongelovigen te verklaren. 'En ongelovigen mogen gedood', vatte Plooy de ideologie samen.

Met '11 september', 'Madrid', 'Londen' en de moord op Van Gogh is de terreur wel erg dichtbij gekomen, aldus Plooy. 'Ogenschijnlijk gewone mensen gebruiken gewone vervoersmiddelen om slachtoffers te maken.' Volgens de officier van justitie gebruiken en creëren terroristen gevaar om vooral angst bij een bevolking op te roepen. Daardoor vormen ze een gevaar voor het democratische systeem. 'Democratie is gebaseerd op vertrouwen.'

'2 november kwam als donderslag, maar niet bij heldere hemel', zei Plooy. Na de aanhouding van Samir A., een ander vermeend lid van de Hofstadgroep, gold al een terreuralarm in Nederland. Maar pas na de moord op Theo van Gogh, die dag in het jaar 2004, stapelde de inlichtingendienst AIVD ambtsbericht op ambtsbericht, dit tot tevredenheid van justitie. Daardoor kon het openbaar ministerie andere verdachten aanhouden. En met die ambtsberichten verschafte de dienst justitie meer aanknopingspunten om een strafrechtelijk onderzoek naar verdachten te starten.

Naar verwachting zal Plooy woensdag met zijn strafeisen komen. De advocaten van de verdachten reageren vrijdag. De rechtbank doet 10 maart uitspraak.

    • Ahmet Olgun