NEC verrast door naijlend schokeffect

NEC lijkt na de onverwachte trainerswissel alleen maar beter te gaan voetballen. Het schokeffect? Bij Willem II, NAC en RBC wachten ze er nog op.

De ene club wacht tevergeefs op een schokeffect, de ander wordt erdoor verrast. Kijk bijvoorbeeld maar naar NEC, waar trainer Cees Lok vorige maand uit eigen beweging plotseling opstapte.

'Het plezier is terug', verklaarde Romano Denneboom die blijkbaar niet zo'n beste relatie had met zijn voormalige trainer. Met assistent-trainer Ron de Groot, die dit seizoen als hoofdverantwoordelijke afmaakt, liet de club gisteren voor Nijmeegse begrippen zeldzaam spektakel zien. Met name in de tweede helft leek alles te lukken en werd ADO Den Haag met 5-0 afgedroogd.

Tekenend voor de gedrevenheid van de Nijmeegse ploeg was de manier waarop het tweede doelpunt werd gemaakt: de Poolse spits Andrzej Niedzielan schoot de bal op de vuisten van Dorus de Vries en drie ingelopen spelers van NEC konden afronden. De van Manchester United afkomstige David Jones kreeg als eerste zijn voet tegen de bal. Bijna alle Hagenaars stonden toen nog op de rand van het strafschopgebied naar hun schoenen te kijken. Coach Frans Adelaar noemde het spel van zijn ploeg dan ook 'een belediging' voor iedereen die met Den Haag te maken heeft.

Van een schokeffect bij RBC viel afgelopen zaterdag na de recente komst van Robert Maaskant weinig te merken. De nummer laatst van de eredivisie was met name in de eerste helft kansloos tegen Heracles en verloor op eigen veld met 2-1. Daarmee heeft de gepromoveerde club uit Almelo, dat zaterdag hard spel weer niet schuwde, maar liefst twintig punten voorsprong op RBC gekregen dat nog maar vijf punten heeft. 'Negentig procent kans op degradatie', verklaarde de reële ex-trainer van Willem II.

Die club, waar Kees Zwamborn de leiding heeft, staat stevig op de voorlaatste positie. Even leek de ploeg uit Tilburg zaterdag Vitesse te kunnen verrassen, maar de thuisploeg maakte de achterstand in de slotfase met twee doelpunten van Fred Benson goed.

Het gevolg van concentratieverlies van zijn ploeg, vond Zwamborn. 'Ze gaan naar de klok kijken en vergeten te voetballen.' Als trainer heeft Zwamborn, eerst technisch directeur bij Willem II, sinds eind november nog maar twee punten binnengehaald. Het gat met de twee na laatste ploeg, Sparta, is inmiddels zeven punten. De Rotterdammers haalden een punt in Heerenveen (0-0).

Minstens zo verrassend was het gelijke spel van de nummers twee en drie van de eredivisie die dit weekeinde beide thuis speelden. Daar profiteerde koploper PSV - op vrijdag al van RKC gewonnen - van. AZ kwam niet verder dan 1-1 tegen het opvallend sterk spelende FC Groningen dat op voorsprong kwam door een doelpunt van de Zuid-Afrikaanse spits Glen Salmon. Shota Arveladze maakte na een uur gelijk voor AZ en dat betekende zijn veertiende doelpunt van dit seizoen.

Zijn concurrenten in de lijst van topscorers, zoals lijstaanvoerder Klaas-Jan Huntelaar en Dirk Kuijt bleven droog staan. Vooral de spits van Feyenoord, momenteel derde in de eredivisie, kreeg gisteren tegen Roda JC vele kansen, maar in De Kuip bleef het 0-0.

Volgens trainer Erwin Koeman is Kuijt dringend toe aan rust. De Katwijker speelde al 167 wedstrijden (sinds 18 maart 2001) achter elkaar, eerst voor FC Utrecht en nu Feyenoord. Vier minuten voor tijd kreeg hij een grote kans, maar de scherpte ontbrak. Te weinig rust gekregen, oordeelde Koeman gisteren. 'Commercieel heeft hij het ook drukker dan ooit. Daardoor herstel je minder snel.'

Om Kuijt te ontlasten zou Koeman graag een extra spits goed kunnen gebruiken die ook in staat is om als pinchhitter ingezet te worden. Namen wilde de Feyenoord-trainer gisteren niet noemen, maar Koemans openlijke verzoek kwam slechts een paar dagen na de scheiding tussen NAC en de 36-jarige Pierre van Hooijdonk. Volgens NAC-trainer Lok, die gisteren tegen FC Utrecht zijn eerste punt binnenhaalde, werkt de geroutineerde maar trage spits verlammend op de rest van de ploeg.

Door een kuitblessure bleef Van Hooijdonk gisteren op de tribune. Het is de vraag of Koemans pleidooi in goede aarde valt bij Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik. Van Hooijdonk vertrok in 2003 met de nodige heibel bij Feyenoord. Hij was teleurgesteld dat de club hem hield aan de eerder gemaakte afspraak dat hij in het derde jaar flink op zijn salaris zou inleveren. Vervolgens koos hij toen voor het Turkse Fenerbahçe.

De relatie tussen Van den Herik en Van Hooijdonk zal de toeschouwers in De Kuip weinig interesseren. Gezien het lauwe spel van Salomon Kalou en Kuijt gisteren zijn de Rotterdamse fans vermoedelijk wel voor een schokeffect in de Feyenoord-aanval te porren.

    • Erik van der Walle