Mug pest Sint-Maarten

Een muggenplaag teistert het Antilliaanse eiland Sint-Maarten. De zwerm insecten houdt zich al twee maanden op rond een groot zoutmeer, de Great Salt Pond, nabij de hoofdstad Philipsburg.

Verschillende aan het binnenwater gelegen bedrijven ondervinden grote overlast, enkele hebben tijdelijk de deuren moeten sluiten. Het aan het zoutmeer gelegen, in een oude vliegtuigromp gevestigde restaurant Air Lekkerbek moet na zes uur 's avonds noodgedwongen dicht.

De bewoners van het eiland dachten in eerste instantie met een vliegenplaag van doen te hebben. Maar volgens entomoloog G. Seferina gaat het om een niet-stekende mug; de chironomid midge.

Eerder deze week is er voor het eerst op grote schaal gespoten met chemische bestrijdingsmiddelen. Ook wordt extra zout toegevoegd aan het brakke binnenwater. 'We kunnen niet zomaar bestrijdingsmiddelen in de pond gooien en dan toekijken hoe ook vissen en vogels sterven', aldus GGD-hoofd T. Boyrard in het Sint Maartense dagblad The Daily Herald.

De krant wijt de muggenplaag aan de grootschalige vervuiling van het zoutmeer, waar een grote vuilstortplaats is. Daardoor zouden vogels en vissen die van de muggenlarven leven in aantal zijn verminderd. Ook The Daily Herald heeft veel last van de insecten. Het witte redactiegebouw bij het meer ziet 's avonds zwart.

De Great Salt Pond heeft grote historische betekenis voor Sint Maarten. Zoutwinning is de reden waarom het eiland in 1631 de eerste Nederlandse kolonie werd in het Caraïbisch gebied. De muggenplaag lijkt geen nadelig effect te hebben op de grootschalige toerisme-industrie. Die is voornamelijk op een ander deel van het eiland geconcentreerd.