'Ministers vreselijker dan wie dan ook'

De ministerraad is 'geen gezellig vriendenclubje'. Het gaat er 'keihard' aan toe in het wekelijkse beraad in de Trêveszaal, en daarbij spelen 'machinaties, machtsspelletjes, persoonlijke belangen en partijbelangen' een belangrijke rol. 'Ach, ach, ach, het is allemaal veel vuiler en vunziger dan mensen denken.'

Dat zegt minister Alexander Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing, D66) in een interview met het maandblad Opzij. Pechtold vindt dat bewindslieden best stevig met elkaar mogen discussiëren, bijvoorbeeld over Afghanistan, 'Ik vind dat je elkaar daarin veel kritischer mag aanspreken. Daarvoor ben je professional, daar moet je tegen kunnen. Het moet niet zo'n kleffe sfeer zijn van: we moeten met z'n allen door één deur kunnen. Want ondertussen zijn we vreselijker dan wie dan ook. Achter elkaars rug om.'

Pechtold zegt in het interview ook dat hij 'soms moeilijk' uit de voeten kan met premier Balkenende en minister Donner van Justitie (beide CDA) 'Maar dat is vast wederzijds. (...) Ik ben meer van de gezellige katholieken, of nog beter: de ex-katholieken.'

Kamervoorzitter Weisglas zegt de kritiek van Pechtold 'ronduit oncollegiaal en deloyaal' te vinden. Hij adviseert Pechtold 'een enkele reis Wageningen'.