Miller baalt van ski-circus

De Amerikaanse skiër Bode Miller baart dit seizoen meer opzien buiten dan op de piste. Hij presteert slecht, maar sprak vrijmoedig over doping en dronkenschap.

Bode Miller is een grillig mens, en die kwalificatie geldt ook voor zijn prestaties dit seizoen.

Wat is er aan de hand met de 28-jarige Amerikaan, die vorig seizoen uitblonk op bijna alle disciplines van het alpineskiën?

Zelf hield Miller afgelopen weekeinde bij de Hahnenkammrennen in Kitzbühel de schijn op, dat het seizoen niet zo problematisch verloopt. Maar daar blijkt in de praktijk weinig van, noch op de piste noch daarbuiten. Miller skiet niet goed, raakte al twee keer in opspraak na uitlatingen over doping en dronkenschap en wil nu even terug naar de Verenigde Staten, zeer ongewoon in deze fase van het seizoen.

Maar het is vrijwel zeker dat hij de wereldbekerwedstrijden in Garmisch Partenkirchen en Chamonix laat schieten en deze week vertrekt om voor de Olympische Winterspelen in Turijn terug te keren naar Europa. 'Voor een noodzakelijke break', zegt hijzelf. 'Ik maak nu al deel uit van een circus en de Spelen zijn een nog groter circus. Zo lang houd ik het niet vol.'

Miller heeft dit seizoen veel aan zijn hoofd, vooral gezeur. En daar houdt hij niet van. De Amerikaan is een vrije jongen, die tot in het extreme over zijn onafhankelijkheid waakt. In het USA Ski Team geldt hij als een excentriekeling, die vanwege zijn buitengewone kwaliteiten door coach Phil McNichol wordt gedoogd.

In Kitzbühel hield Miller zich afgelopen weekeinde gedeisd, al was hij mondjesmaat bereid de pers te woord te staan en voerde hij dagelijks onbedoeld een komisch nummer op om de vele fans te ontwijken.

Miller haat adoratie en wenst onder geen beding de rol van idool te spelen. Lastig voor iemand die in Oostenrijk razend populair is.

In plaats van de uitgang te nemen en in een fuik van handtekeningenjagers te lopen, sprong hij over de hekken om buiten de drukte om weg te rennen. Met enig cynisme zou Miller verweten kunnen worden, dat hij dit ski-jaar sneller is bij het ontwijken van bewonderaars dan bij het passeren van poortjes op de piste. Na zijn dominantie van vorig seizoen heeft de zoon van hippie-ouders nog geen wedstrijd gewonnen, valt hij vaak en staat al vast dat hij niet opnieuw de algemene wereldbeker zal winnen, evenmin als de klassementen van de reuzenslalom en de Super-G. En zijn tweede plaats van vorig jaar op de ranglijst voor afdalers zal hij ook niet evenaren, laat staan verbeteren. Met uitzondering van de Super-G (23ste) staat hij in de overige klassementen vierde, vijfde en zesde, klasseringen die allerminst passen bij de status van de Amerikaan.

De grote vraag is: wat is de oorzaak van zijn terugval? 'Omdat ik al in een vroeg stadium was uitgeschakeld voor de zege van de algemene wereldbeker', zei hij met een stalen gezicht. Maar dat is toch juist het gevolg van zijn matige prestaties, of niet? Hij was kort voor zijn reactie vierde geworden op de afdaling in Kitzbühel, die wordt gezien als de zwaarste uit het circuit. En Miller was over dat resultaat niet ontevreden. 'Winnen is vele malen leuker, maar ik kan er mee leven.' En met enig gevoel voor ironie: 'Het is hoe dan ook een kunst bij de Hahnenkamm de finish te halen.'

Een dag eerder had hij een poortje gemist op de super-G en een dag later werd hij 18de op de slalom, wat hem wel weer de tweede plaats in het combinatieklassement bracht, nota bene zijn beste resultaat van dit seizoen.

Als de skiër zelf geen verklaring wil geven, kan een Miller-watcher mogelijk meer duidelijkheid verschaffen. De Amerikaanse verslaggever Nathaniel Vinton van zowel de krant The New York Times als het magazine Ski Racing denkt dat Miller na zijn vele successen aan motivatie heeft verloren en aan gemakzucht heeft gewonnen. 'Ik vind hem lang niet meer zo gefocust als vorig seizoen', aldus Vinton, die denkt dat Millers recente uitlatingen op de Amerikaanse televisie over zijn drinkgedrag hem de laatste weken enigszins in verwarring hebben gebracht. 'Dat speelt ook mee in zijn behoefte de komende weken thuis te zijn. Hij wil voor even geen gezeur, even geen artiest meer zijn in de skishow. Hij doet het ook om goed voor de dag te komen bij Spelen, al zegt hij dat medailles hem niet interesseren.'

Miller heeft voor zijn uitspraken in het televisieprogramma '60 minutes', bij de zender CBS, zelfs publiekelijk zijn excuses aangeboden, iets dat niet bij hem past. Maar na de commotie die er in zijn geboorteland over de uitzending was ontstaan, begreep zelfs Miller dat hij er niet mee wegkwam zijn mond te houden. De skiër had verklaard aan de vooravond van een wedstrijd wel eens zoveel te drinken, dat hij met een kater een wedstrijd skiet.

Het was zijn tweede geruchtmakende uitspraak binnen korte tijd, want in oktober van het vorig jaar sprak hij zich in een interview met de Duitse krant Abendzeitung uit als een voorstander van gecontroleerd dopegebruik. 'Ik ken vele skiërs die op hun vijftigste amper kunnen lopen, omdat de knieën, schouders en rug te veel hebben geleden. Voor hen zou het goed zijn geweest als ze vanaf hun twintigste anabole steroïden toegediend hadden gekregen.'

En zo blijft Bode Miller de gemoederen bezighouden, non-conformistisch als hij is. Hoe grillig de Amerikaanse skiër ook mag zijn, in zijn stijl van optreden is hij altijd dezelfde. In die zin is er dit seizoen niets veranderd.

    • Henk Stouwdam