Marokkanen willen overlast zelf bestrijden

De Marokkaanse gemeenschap wil zelf in actie komen om de problemen met Marokkaanse jongeren in de Amsterdam op te lossen.

Dat zeiden vertegenwoordigers van Marokkaanse organisaties gisteren na afloop van een bijeenkomst in Amsterdam waar gesproken werd over de onrust die er in Amsterdam is.

Concrete voorstellen kwamen gisteren niet uit de discussiemiddag, die werd bijgewoond door ongeveer tweehonderd belangstellenden: jongeren, imams, jongerenwerkers en bezorgde ouders. Maar volgens de organisatoren hoefde dat ook niet. 'Kijk eens wie we hier allemaal bij elkaar hebben gekregen. Dat is een begin.'

Burgemeester Cohen woonde een deel van de bijeenkomst bij. Hij zei na afloop dat het goed was dat de problemen met een deel van de Marokkaanse jeugd ook in de eigen gemeenschap erkend worden. 'Ze hebben aangegeven dat ze er zelf wat aan willen doen. Het moet niet langer zo zijn dat ze in de slachtofferrol blijven hangen.'

De onrust in Amsterdam ontstond de afgelopen weken na een aantal incidenten. Rond de jaarwisseling werden in De Pijp de ruiten van tientallen auto's ingeslagen, waarschijnlijk door Marokkaanse jongeren. In Slotervaart was het vorige week onrustig na de dood van een Marokkaanse jongen. Hij was met zijn scooter tegen een boom was gereden. Jongeren dachten dat hij door de politie was achtervolgd.

De bijeenkomst was besloten, omdat er over concrete gevallen werd gesproken, bijvoorbeeld over gezinnen waarvan jongeren ontspoord zijn. Volgens de aanwezigen is dat een van de grootste problemen. Er is volgens hen een groep jongeren met psychische problemen. Cohen had eerder deze maand al gezegd dat voor deze 'gestoorde jongeren' te weinig plek is in inrichtingen. Stadsdeelvoorzitter Henk Goettsch pleitte er dit weekend voor om deze jongeren 'langdurig' op te sluiten.