Kou treft nu ook Midden-Europa

De koudegolf die Rusland al een week teistert heeft nu ook Centraal-Europa bereikt. In Polen, waar het vanochtend overal meer dan 20 graden vroor, zijn in twee dagen 27 doden gevallen als gevolg van de kou.

Dat brengt het totale aantal winterdoden op 150, aldus de Poolse politie vanochtend. In de helft van de gevallen ging het om daklozen, van wie 90 procent in benevelde toestand verkeerde. Een jaar geleden eiste de winter 180 levens. Ook in Rusland, Roemenië, Oekraïne en Moldavië zijn de afgelopen weken tientallen mensen doodgevroren.

In het noordoosten van Polen hebben scholen de deuren gesloten, omdat de schoolbussen niet meer kunnen uitrijden. In het zuiden kwamen twee mensen om toen het dak van een fabriekshal bezweek onder de sneeuw. Vanaf woensdag wordt het waarschijnlijk weer wat warmer.

De kou heeft ook gevolgen voor de Russische gastoevoer naar Polen, die vanochtend met 34 procent was afgenomen. Dat is meer dan Polen met zijn eigen gasvoorraden kan compenseren. Als eerste zullen grote bedrijven minder gas krijgen toebedeeld. In Litouwen is de druk in de gasleidingen niet langer groot genoeg, waardoor de toevoer naar huishoudens in gevaar komt. Het land gaat daarom gas invoeren uit Letland.

In de Baltische staten heeft de brandweer de handen vol aan honderden huisbranden die ontstaan doordat mensen de thermostaat plotseling hoger zetten. In Estland zijn oude bluswagens van Russische makelij tevoorschijn gehaald. Die blijken beter bestand tegen de vrieskou.