Kosovo rouwt om dood van Rugova

Na de dood van de Kosovaarse president Ibrahim Rugova is het begin van de directe onderhandelingen over de toekomst van Kosovo uitgesteld tot begin februari. In Kosovo is een rouwperiode van vijf dagen afgekondigd; Rugova, die zaterdag op 61-jarige leeftijd in Pristina overleed aan longkanker, wordt donderdag in die stad begraven.

Samen met honderden anderen staan Kosovaarse Albaniërs voor het parlementsgebouw in de rij om de overleden president Ibrahim Rugova de laatste eer te bewijzen (Foto AP) Under heavy snowfall, Kosovo albanian men wait in line along with hundreds of others in front of the Parliament to pay their respects to Kosovo's late President Ibrahim Rugova in capital Pristina, Monday Jan. 23, 2006. Rugova who had been suffering from lung cancer, died on Saturday Jan. 21, 2006. He had been at the forefront of ethnic Albanian demand for independence from Serbia since the early 1990s, when he started leading a nonviolent movement against the policies of Slobodan Milosevic, then president of Yugoslavia. (AP Photo/Visar Kryeziu) Associated Press

Rugova's dood heeft Kosovo in rouw gedompeld. Duizenden defileerden dit weekeinde langs zijn villa in Pristina. Vandaag is zijn lichaam overgebracht naar het parlementsgebouw, waar de Kosovaren de gelegenheid krijgen om hun leider de laatste eer te bewijzen. De stoet, met Rugova's vrouw en zijn drie kinderen, werd begeleid door leden van het Kosovo Beschermingskorps (opvolger van het Kosovo Bevrijdingsleger) in parade-uniform, en door de belangrijkste politieke leiders van Kosovo. Ook vertegenwoordigers van de internationale gemeenschap waren aanwezig, zoals de chef van het VN-bestuur en diplomatieke vertegenwoordigers van de VS en Frankrijk.

De president is de afgelopen dagen door binnen- en buitenlandse leiders geprezen, vooral om zijn geweldloosheid in de tijd waarin Kosovo onder Servisch gezag stond en om de wijsheid waarmee hij de verdeelde Kosovaren wist te verenigen. Ook leiders van Servië en van de Servische minderheid in Kosovo prezen Rugova.

Vertegenwoordigers van de Servische gemeenschap zeiden zich zorgen te maken over de instabiliteit die kan ontstaan nu Rugova is weggevallen; ze vrezen dat door het ontbreken van een duidelijke kandidaat voor de opvolging diverse fracties binnen de Kosovo-Albanese gemeenschap tegenover elkaar kunnen komen te staan. De Servische regering liet weten zich zorgen te maken over de mogelijkheid dat Rugova's opvolger minder dan de overleden president een beleid van geweldloosheid zal voeren.

De leider van het VN-bestuur in Kosovo, Sören Jessen-Petersen, riep de leiders van de politieke partijen op de eenheid te bewaren en 'de visie' van Rugova trouw te blijven. Premier Bajram Kosumi van Kosovo noemde de opbouw van een onafhankelijk Kosovo Rugova's 'heilige testament'.

Parlementsvoorzitter Nexhat Daçi is na Rugova's dood interim-president geworden. De Kosovaren moeten niet alleen een nieuwe president kiezen - het parlement heeft daar drie maanden tijd voor - maar ook een nieuwe leider van de belangrijkste politieke partij, de Democratische Liga van Kosovo, en een nieuwe leider van de delegatie die onder auspiciën van de VN met Servië gaat praten over de toekomst van Kosovo.

Die besprekingen zouden woensdag in Wenen beginnen. Kort na de dood van Rugova liet VN-gezant Martti Ahtisaari weten dat ze worden uitgesteld tot begin februari.

Necrologie pagina 5