Ivan Sokolov heeft geen baat bij veel offergeweld

De secondant van Boris Gelfand keek tegen het eind van de middag nog eens naar de monitoren in de perskamer van het Corus schaaktoernooi en schudde half lachend het hoofd. Zeker, zijn baas had de partij tegen Veselin Topalov volledig onder controle en ze konden net zo goed remise overeenkomen. Maar, wist hij, dat zou tegen de principes van de Bulgaarse wereldkampioen zijn. Topalov is tenslotte een fervent voorstander van de regels die zijn manager Danailov vorig jaar opstelde voor het grootmeestertoernooi dat hij in Sofia organiseerde.

De belangrijkste regel was een verbod op remise aanbieden. Er moest geschaakt worden en alleen als er echt niets meer te spelen viel mocht de arbiter een puntendeling toestaan. Die regels gelden in Wijk aan Zee niet, maar Topalov is nu eenmaal iemand die zijn woorden graag schraagt met daden. Ook nu gaf hij weer eens het goede voorbeeld, alleen was het jammer dat zijn collega's al lang en breed aan de avonddis zaten toen de partij uiteindelijk na een kleine zeven uur in remise eindigde.

Gelfand was matig ingenomen met de lange zit. Topalov zag dat anders. Hij vond dat hij niet meer dan zijn plicht had gedaan. 'Mijn stelling beviel me en ik wilde het proberen. Het was niet genoeg, maar soms lukt het je om wel te winnen.' Bovendien had hij zich gesteund gevoeld in zijn verbetenheid. Tussen het publiek had hij enkele enthousiaste fans ontwaard die nadrukkelijk 'We love Topalov' T-shirts droegen.

Een dag eerder won hij wel van Ivan Sokolov. Topalov vond een nieuwe zet die de Nederlander in zijn voorbereiding gemist had en weinig later stond wit een pion voor. Liever dan zich lijdzaam weg te laten tikken koos Sokolov voor een wilde tegenaanval met veel offergeweld. Tevergeefs. Topalov nam alle stukken die in het offensief gestoken werden onbewogen van het bord. Na 37 zetten had Sokolov er nog een paar over, maar die dreigden niets meer.

Na acht ronden deelt Topalov opnieuw de leiding met Vishy Anand, die ook anderhalf punt aan het weekeinde overhield. In de zevende ronde was de Indiër als eerste klaar. Het voorzichtige openingsnieuwtje dat hij probeerde tegen Adams sorteerde weinig effect en al na 23 zetten besloot hij niet meer aan te dringen. Dat hij in de volgende ronde met zwart van Bacrot won lag voor een belangrijk deel aan de vechtlust van de Fransman. Na een gelijkopgaande opening onderschatte Anand een actie die wit een aangenaam voordeel opleverde. Het vervolg was een klein drama voor Bacrot, die kort gedacht zal hebben dat hij zijn 22ste verjaardag op ging luisteren met een bijzondere zege. Nadat hij eerst zijn voordeel had laten glippen bleef hij zo onzeker te werk gaan dat hij uiteindelijk door een weer klaarwakkere Anand alsnog vakkundig werd afgetroefd.

Vlak achter de koplopers volgt Sergei Karjakin, het voormalige wonderkind uit Oekraïne dat voor zijn zestien jaar volwassen opereert in dit gezelschap. Hij ging er ook anderhalf punt op vooruit. Op zijn overwinning viel niets af te dingen. Met harde hand strafte hij een dubieuze strategie van jeugdwereldkampioen Mamedyarov af. De remise tegen Sergei Tiviakov was minder overtuigend. De Nederlandse grootmeester kwam huizenhoog gewonnen te staan en was zo verbijsterd over de kansen die hij had laten liggen dat hij na afloop niet in staat was om commentaar te geven.

De inbreng van de Nederlanders is bescheiden. Toch is er reden tot hoop dat de uiteindelijke oogst beter zal zijn dan vorig jaar. Toen duurde het tot de laatste speeldag voordat Loek van Wely de eerste en enige Nederlandse winst liet aantekenen. Nu was het zaterdag al raak en het was meteen een mooie scalp voor Van Wely. Levon Aronian, vijfde op de nieuwe wereldranglijst, vergaloppeerde zich in het middenspel en raakte materiaal achter. De Armeniër sputterde nog tegen tot de 86ste zet, maar het mocht allemaal niet baten.

In de B-groep maakt Magnus Carlsen de dienst uit. Iedere dag verdringen de toeschouwers zich bij zijn bord om te zien hoe het 15-jarige fenomeen met fris spel zijn tegenstanders onder druk zet. Inmiddels staat de Noor een punt voor op een groepje achtervolgers. Toch blijft bij Carlsen het plezier in het spelen voorop staan. 'Ik ga de komende week niet proberen mijn voorsprong te verdedigen. Ik blijf gewoon schaken.'

    • Dirk Jan ten Geuzendam