Inval bij Yamaha om export China

Politie en douane hebben vanochtend invallen gedaan bij de Japanse motorenfabrikant Yamaha. Het concern wordt verdacht van illegale levering van helikopters aan China, die voor militaire doeleinden kunnen worden ingezet. Yamaha zelf erkent de export van negen toestellen, die vanaf afstand worden bestuurd, maar zegt dat ze zijn bestemd voor het besproeien van landbouwgewassen..

De Japanse regering neemt de zaak zeer hoog op. 'Het is uitermate betreurenswaardig dat uitrusting die kan worden omgevormd tot massavernietingswapens naar verluidt is uitgevoerd naar China', zei de de Japanse kabinetssecretaris (met de rang van minister) Shinzo Abe vanochtend. Bij de invallen, die plaatsvonden op ongeveer twintig verschillende locaties bij zowel kantoren van Yamaha als particuliere woningen, werden volgens een politiewoordvoerder zo'n 280 agenten en douaniers ingezet.

Volgens het dagblad Asahi zijn de hoogwaardige helikopters van het type RMAX 181 ontwikkeld als sproeivliegtuigen voor de landbouw, maar kunnen ze met betrekkelijk eenvoudige ingrepen ook geschikt worden gemaakt voor de inzet van chemische wapens en voor spionagevluchten.

Een woordvoerder van Yamaha op het hoofdkantoor in Iwata City, westelijk van Tokio, zei dat het concern volledig meewerkt aan het onderzoek.

De politie vermoedt dat Yamaha de helikopters heeft verkocht aan een Chinees bedrijf dat is gespecialiseerd in video-opnamen vanuit de lucht. Wegens de militaire gevoeligheid had vergunning moeten worden gevraagd, wat Yamaha verzuimde.