'Fout in pak is niet meer aan te passen'

Nike blijkt een fout te hebben gemaakt bij de productie van het olympische schaatspak.

De Nederlandse schaatsers zullen tijdens de Olympische Spelen in Turijn geen gebruik maken van de nieuwe schaatspakken van sportartikelenfabrikant Nike. Bij de fabricage van Swift Skin II, de opvolger van de outfit die vier jaar geleden in Salt Lake City werd gebruikt, is een productiefout gemaakt. Het mankement is niet meer op tijd te herstellen, waardoor schaatsers van zeven verschillende landen in Turijn van start gaan in de eerste versie van de Swift Skin.

Welke fout is er met het pak gemaakt?

Janneke Versteeg, woordvoerder Nike Europa: 'Het grote verschil met het oude pak was een zogenoemde laag mesh op de onderbenen. Dat materiaal heeft twee functies. Het kan lucht doorlaten en de sporter verkoeling bieden, of het kan lucht langs het lichaam weerkaatsen. Het laatste was de bedoeling, maar doordat een mesh-laag van de enkel tot de knie binnenstebuiten op het schaatspak is gezet, werd juist lucht opgenomen. Die fout was met het blote oog niet te zien.'

Welk alternatief biedt Nike de schaatsers?

'Het schaatspak is niet meer tijdig aan te passen. De Winterspelen beginnen over drie weken en die tijd is tekort voor fabricage, tests en aanvraag van goedkeuring bij de federaties van de betrokken landen. Voor alle schaatsers wordt nu een nieuw pak gemaakt van de eerste Swift Skin, waar iedereen tevreden over is. Naast Nederland rijden ook de sporters uit Noorwegen, de VS, Korea, China en Oekraïne in het eerste schaatspak, plus Bart Veldkamp voor België.'

Wat voor gevolgen heeft de blunder voor Nike?

,,We gaan natuurlijk tot op de bodem uitzoeken hoe de productiefout heeft kunnen plaatsvinden. Ondanks alles zijn we blij dat de negenhonderd uur aan tests in de windtunnel wel goed bleken te zijn en dat het om een fabricagefout gaat. De tweede Swift Skin is absoluut een verbetering van de eerste en na de Spelen zullen we de nieuwe pakken zeker aanbieden aan de schaatsers. Het pak van Salt Lake City is nog steeds het snelste op de markt, dus in die zin kunnen de schaatsers optimaal presteren.'