Flappie met strijkers

'Voor iemand die niet kan zingen, is het wel vreemd om in een concertzaal te staan. Maar ook ongelooflijk leuk. Het is een feestje. We spelen acht keer, en daarmee basta. Pretenties heeft het niet; ik ben niet van plan een groot zanger te worden. Ik zing dertien liedjes en verder speelt het Matangi Kwartet ook nog wat Mozart en Szymanski. En het publiek blijkt te staan uit diehard-fans van mij plus aanhangers van het Matangi Kwartet - dat is op zichzelf óók al een rare combinatie.'

Youp van 't Hek met het Matangi Kwartet, tournee t/m 2/2. Inl. 020-4228622, www.matangi.nl Foto Bram Budel Youp van het Hek met het strijkkwartet en de overige muziekkanten waarmee hij optreed in de spiegelzaal van het concertgebouw. FOTO: BRAM BUDEL
Youp van 't Hek met het Matangi Kwartet, tournee t/m 2/2. Inl. 020-4228622, www.matangi.nl Foto Bram Budel Youp van het Hek met het strijkkwartet en de overige muziekkanten waarmee hij optreed in de spiegelzaal van het concertgebouw. FOTO: BRAM BUDEL Budel, Bram

Youp van 't Hek concerteert dezer dagen met het Matangi Kwartet, het strijkkwartet dat al eerder blijk gaf van affiniteit met de lichte sector door samen te werken met Herman van Veen en de bandoneonist Carel Kraayenhof. In sommige nummers spelen bovendien de vier vaste begeleiders van de cabaretier mee, onder aanvoering van de vroegere Kayak-toetsenist Ton Scherpenzeel die bijna alle liedjes van Van 't Hek op muziek heeft gezet en ook de arrangementen voor de strijkers schreef.

'Het idee om mij met een strijkkwartet te laten optreden, is van de Schouwburg van Tilburg die ook al eens Emmy Verhey met Hans Dorrestijn hebben laten samenwerken, Charlotte Margiono met Lee Towers en het Concertgebouwkamerorkest met Gordon. Ik kende het Matangi Kwartet niet, maar heb een paar cd's gekregen - mooie muziek. Even later zijn ze bij mij in Carré komen kijken, waar we kennis met elkaar hebben gemaakt. En het bleken leuke mensen te zijn. Dat vind ik van groot belang, want ik moet wel een biertje met ze kunnen drinken.

'Daarna hebben we het repertoire uitgezocht. Ik heb meer liedjes gemaakt dan je zou denken. Toen ik drie jaar geleden de bundel Liedjes van A tot Z samenstelde, bleken het er al meer dan vijftig te zijn. Een van de oudste in dit programma is Flappie - dat dateert al uit 1977, toen ik nog mijn cabaretgroep Nar had. Het nieuwste is Godverdegodver uit mijn laatste oudejaarsconference. De liedjes zijn voor mij vaak rustpunten in de voorstelling; als een conference te lang dreigt te gaan duren, vind ik dat er een liedje in moet. En het kan ook dienen om even tot de kern te komen, of het verhaal een andere draai te geven.

'De meningen over mijn liedjes zijn verdeeld. Laatst zei iemand nog tegen me: je bent eigenlijk een chansonnier. Maar er zijn ook mensen die zeggen dat ze altijd even iets voor zichzelf gaan doen als ik begin te zingen. Op het moment dat de muziek inzette, heeft een man in Carré ooit geroepen: doorspoelen! Daar moest ik wel om lachen.

'Oké, ik ben geen groot zanger, maar ik weet wel hoe het zit met het zingen van een liedje. Het was even zoeken naar de juiste tempi, maar we hebben goed gerepeteerd en trouwens: de mensen van Matangi zijn handige donders, die alles heel snel hebben opgepikt. Dat maakt het zingen tot een groot plezier. Verder vertel ik iets bij de liedjes, maar ik doe geen conferences. Deze avond is van ons allemaal samen; die moet ik niet als lolbroek van de anderen afsnoepen. Daar komt nog bij, dat een conference in een concertzaal ongelooflijk moeilijk is. Al was het maar omdat je niet in een spotlight staat. Eén keer heb ik voor een goed doel in de grote zaal van het Concertgebouw in Amsterdam opgetreden met het Orkest van het Oosten. Halverwege mijn conference dacht ik: die muzikanten kunnen toch wel één keer even lachen? Bleek achteraf dat het orkest voor minstens de helft uit buitenlanders bestond - die verstonden er geen woord van.'

Youp van 't Hek met het Matangi Kwartet, tournee t/m 2/2. Inl. 020-4228622, www.matangi.nl

    • Henk van Gelder