Duurste zoutvaatje na drie jaar teruggevonden

Wenen, 23 jan. Drie jaar na de roof van Saliera uit het Kunsthistorisch Museum in Wenen, heeft de Oostenrijkse politie `s werelds duurste zoutvaatje zaterdag in goede staat teruggevonden. Dat heeft het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken gemeld. De Saliera heeft een hoogte van 26 centimeter en is vervaardigd van goud, ebbenhout, was en email. Het is het enige nog bestaande gouden beeld van de Italiaanse beeldhouwer en goudsmid Benvenuto Cellini (1500-1571). Naar schatting is het zoutvaatje met twee zittende figuren, ook wel de Mona Lisa van de beeldhouwkunst genoemd, 50 miljoen euro waard. De diefstal was de grootste kunstroof in de Oostenrijkse geschiedenis. De politie weet nog steeds niet hoe de dieven het in mei 2003 ondanks zeer geavanceerde bewegingsmelders en 24-uurs bewaking hebben kunnen meenemen. De dieven vroegen voor het object een losgeld van 10 miljoen euro. De politie vond het terug in een bos in de buurt van Wenen, begraven in een houten kist, op aanwijzingen van een verdachte van de roof. Hij heeft zichzelf aangegeven, nadat de politie zijn signalement had verspreid.