De stemming

Regen in Zeist

RTL-weerman Peter Timofeeff wil de politiek in. Voor de nieuwe lokale partij Seyst.nu (in zijn woonplaats Zeist) staat Timofeeff op de zesde plaats. De partij Seyst.nu werd op 9 december vorig jaar opgericht en is een samenvoeging van een deel van de voormalige Leefbaar Zeist-fractie en nieuwe mensen.

Saamhorigheid, dat is waar Arjan Erkel, voormalig Artsen zonder Grenzen-medewerker, zich in Rotterdam voor inzet. Inderdaad, een CDA-thema en Erkel staat dan ook voor die partij op de lijst voor de gemeenteraad. Erkel verwijst in zijn campagne uitgebreid naar de ontvoering van ruim zeshonderd dagen in Dagestan, waar hij zijn naamsbekendheid aan te danken heeft. Arjan Erkel tijdens interview op een terrasje in Rotterdam. 30-04-04 © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

De algemene ledenvergadering van Seyst.nu koos Timofeeff - tot nu toe VVD-stemmer - 'vanwege zijn brede achtergrond', zo meldt de website van de partij. Hij is 'deskundig op het vlak van water, milieu en verkeer'. De RTL-weerman werkte onder meer bij het KNMI en bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Timofeeffs politieke ambities zijn bescheiden, zo bleek uit een interview met het AD vorige week. ,,Ik hoef echt geen minister-president te worden, maar ik wil op lokaal niveau mijn steentje bijdragen. (...) Bij het weer moet ik in een aantal praatjes van een paar minuutjes mijn zegje doen. Maar ik heb meer te vertellen'', aldus Timofeeff. Hij wil ervoor zorgen dat het centrum autoluw wordt, dat er meer ruimte komt voor regenwater ('dat kan nu geen kant op omdat de hele binnenstad geasfalteerd is') en dat er flink gesneden wordt in de lokale regels. (EK)

Teleurstelling

Saamhorigheid, dat is waar Arjan Erkel, voormalig Artsen zonder Grenzen-medewerker, zich in Rotterdam voor inzet. Inderdaad, een CDA-thema en Erkel staat dan ook voor die partij op de lijst voor de gemeenteraad. Erkel verwijst in zijn campagne uitgebreid naar de ontvoering van ruim zeshonderd dagen in Dagestan, waar hij zijn naamsbekendheid aan te danken heeft. 'Tijdens mijn ontvoering dagdroomde ik er vaak van om weer in Rotterdam te zijn',schrijft hij op zijn website. Maar bij terugkomst kwam de teleurstelling: 'Ik kreeg door dat Rotterdam er helaas aan de binnenkant niet mooier op geworden was. De discussie op straat en in de debatten in de politiek waren harder geworden.' Vorige week deed Erkel met oud-premier Lubbers de aftrap voor zijn Verenigde Nationaliteiten-campagne. Deze zaterdag nam hij met 45 Rotterdammers van 23 nationaliteiten een single op voor een veelkleurig en tolerant Rotterdam. (EK)

Online kiezen

Er kan weer advies worden gevraagd voor het stemgedrag bij de komende raadsverkiezingen. De website www.stemwijzer.nl is weer in de lucht en zal van zo'n zeventig (deel-)gemeenten een vragenlijst met politieke thema's online zetten. Alle grote steden zitten daarbij, inclusief tien van de twaalf provinciehoofdsteden, maar ook middelgrote en kleinere gemeenten. Met de zeventig gemeenten bereikt de stemwijzer zo'n 40 procent van de kiezers.

Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) heeft in opdracht van de deelnemende gemeenten stemwijzers op maat ontwikkeld. In deze gemeenten heeft een workshop met partijen plaatsgevonden op basis waarvan de politieke kwesties in de Stemwijzer zijn opgenomen. Ook is geput uit de verkiezingsprogramma's van de partijen. De stellingen hebben betrekking op belangrijke gemeentelijke verkiezingsthema's als coffeeshops, cameratoezicht, bedrijventerreinen, integratie, parkeerbeleid, belastingen, bijstand, koopzondagen, bouwen, luchtkwaliteit, groenbeheer.

De proef maar even op de som genomen en de stemwijzer Hoogeveen ingevuld. Stelling 27: De afslag bij Alteveer (A37) moet zo snel mogelijk worden hersteld. Op basis van de adviezen die tot nu toe zijn verstrekt lijkt de VVD met 23 procent daar aan de winnende hand. D66 volgt op gepaste afstand en de SGP moet vrezen voor haar voortbestaan in de Hoogevener gemeenteraad. Als de raadplegers het advies tenminste opvolgen. (EK)

Aldus...

'De beschikbaarheid van Hans Wiegel voor de kandidatenlijst en dus - in zijn geval - voor het lijsttrekkerschap zou pas ècht politiek nieuws zijn.' (Minister Henk Kamp (Defensie, VVD) op zijn weblog)

'De VVD maakt zich sterk voor werk, voor een bereikbare stad en voor een schone, hele en veilige stad.'

(De Leidse VVD-lijsttrekker Leendert de Lange in een videoboodschap op www.vvdleiden.nl)

Aanbellen bij 'nee/nee'

Partijen delen handboeken uit met tips voor een goede lokale campagne. Probeer de kiezer niet te irriteren.

Tijdens het folderen stuit je op een brievenbus met een 'nee/nee-sticker'. Een dilemma voor campagnemedewerkers van GroenLinks, want achter zulke deuren wonen doorgaans milieubewuste kiezers. GroenLinks-potentieel dus.

Voor deze en andere problemen heeft het landelijk bureau van GroenLinks een handboek uitgegeven voor lokale campagneleiders. Het probleem van de sticker moet bijvoorbeeld zo worden opgelost: 'Niets houdt ons tegen om bij die huishoudens aan te bellen. Dat noemen we canvassen.' De folderaar die niet weet wat hij moet zeggen, krijgt via het handboek ook alvast de tekst gesouffleerd. 'Wij zijn van GroenLinks. U heeft zo'n goede sticker. Daarom bellen we altijd even aan. Wilt u een verkiezingskrant van GroenLinks?' Het kan geen kwaad om even mee te mopperen over partijen die wél folders door de bus gooien, 'zoals de SP'.

Vrijwel alle partijen hebben ter voorbereiding op de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart dergelijke handboeken naar de lokale campagneteams gestuurd.

De boeken variëren van de serie tips van GroenLinks tot een zware checklist van bijvoorbeeld het CDA. Het handboek van de christen-democraten besteedt vooral veel aandacht aan de financiële kant van campagnevoeren. Sponsoring mag, maar doe daar niet geheimzinnig over. Aangeraden wordt het verkopen van spullen, 'variërend van een gesigneerd portret van een populaire wethouder, tot versnaperingen. (Koop een appel. Gehele opbrengst is voor de CDA-campagne).' De PvdA heeft een speciale campagneschool opgericht om lokale campagneleiders te trainen. 'Ze denken samen na over de boodschap die zij willen uitdragen, en over de beste strategie', zegt een woordvoerder.

Ook de SGP heeft het probleem van de 'nee/nee-sticker' ontdekt. In het campagnehandboek van deze partij zegt de partij dat deze huizen maar moeten worden overgeslagen, om ergernis te voorkomen. De folder moet zó mooi vormgegeven en vlot geschreven zijn, dat mensen hem spontaan bewaren, schrijft het handboek. 'Dus geen pasfoto's maar veeleer een foto van een kandidaat, die met z'n werk bezig is, of de tuin doet, of op z'n fiets zit, of met z'n gezin aan het wandelen is.' (GV)

    • Egbert Kalse
    • Guus Valk