De brug- en tunneltheorie

new.jpgBegin december schreef ik over een geur die de stad een paar avonden bezighield:

Donderdagavond was het er opeens: een zoete, weeïge geur, in de lucht van New York. Voor het eerst werd de geur geroken in het zuiden van Manhattan, maar al snel kreeg het stadhuis velen honderden telefoontjes vanuit de hele stad.

Niets aan de hand, stelde de politie 24 uur nadat de geur voor het eerst geroken werd vast. De geur was niet gevaarlijk voor de volksgezondheid en inmiddels alweer verdwenen. Een hele tijd voor een stad waar de bewoners op elk feestje zeggen zich klaar te maken voor De Volgende Klap.

Maar het waren geen terroristen die de stad probeerden te ontregelen met de geur van schenkstroop. Vermoedt men. Het waren de buren. De staat New Jersey. De industriële plek waarnaar New Yorkers meestal wijzen als het om geurtjes gaat - maar daarna volgt meestal ook het woord ‘vervuiling’. Kijk hier naar een filmpje van New Jersey, veilig vanaf Manhattan.

Michelle Collins schreef voor het eerst op haar blog over de dunne bewijslast en The New York Times nam haar informatie daarna over. Want wat blijkt? De geur werd voor het eerst geroken aan de westkant van de Hudson River.

En volgens een peiling op het lokale station NY1 denkt 40 procent dat New Jersey schuldig is. Noem het de ‘Brug- en tunneltheorie’, zegt The Times. Inwoners van de andere kant van de rivier worden hier geringschattend Bridge & Tunnel-People genoemd omdat ze bruggen en tunnels nodig hebben om het eiland Manhattan op te komen.

Wordt vervolgd.
newjerseygroot2.jpg

    • Freek Staps