Beurzen Europa en Azië weer lager

De Europese beurzen zijn vandaag opnieuw omlaag gegaan. De AEX opende vanmorgen in Amsterdam 0,9 procent lager om vervolgens het verlies enigszins goed te maken.

Europa volgt min of meer de trend in Amerika en Azië. Stijgende olieprijzen wegens de aanhoudende politieke spanning om Iran en tegenvallende Amerikaanse winsten deden de Amerikaanse beurzen afgelopen vrijdag scherp dalen met rond de 2 procent. Azië volgde vandaag. Zo sloot de beurs van Tokio 2,15 procent lager.

Ook de dollar verzwakt. Op de valutamarkt noteerde de euro omstreeks het middaguur 1,2280 dollar, tegen 1,2100 dollar bij het slot van de Europese aandelenmarkten afgelopen vrijdag. Daarmee bereikte de dollar het laagste niveau sinds vier maanden.

Op de oliemarkten trad vandaag enige ontspanning in. Brent (Noordzeeolie) daalde vanmorgen in Londen 0,7 procent tot 65,99 dollar per vat. Amerikaanse olie daalde eveneens, nadat die even 69,20 dollar per vat had bereikt, het hoogste niveau sinds begin september de orkaan Katrina de olierijke Golf van Mexico teisterde. Die forse prijsstijging kwam door de oproep afgelopen vrijdag van Iran aan de OPEC om de olieproductie met een miljoen vaten per dag te verminderen. Maar die oproep zal volgens analisten op de OPEC-vergadering van 31 januari in Wenen weinig steun krijgen. Ze gaan ervan uit dat het oliekartel zo veel mogelijk wil profiteren van de hoge olieprijzen door zo veel mogelijk olie te produceren en exporteren.

Toch wordt op de oliemarkten niet langer uitgesloten dat Iran, het land met de op een na grootste oliereserves ter wereld, zijn olie als politiek wapen zal inzetten tegen het westen ten einde zijn nucleaire ambities kracht bij te zetten.

Afgelopen vrijdag zei de Iraanse centrale bankier dat Iran bezig is zijn buitenlandse activa, waaronder liquide valutareserves, uit Europa te halen. De Zwitserse bank UBS, de grootste Europese vermogensbeheerder, bevestigde gisteren dat zij geen zaken meer wil doen met Iran en sinds de herfst bezig is om alle zakelijke banden met het land door te snijden.