Zelfvertrouwen kweken in Egypte

De komende drie weken strijden zestien landen in Egypte om de Afrika Cup. De “oude' voetballanden willen revanche nemen voor de uitschakeling voor het wereldkampioenschap.

Egyptian honour guards perform during the opening ceremony of the African Nations Cup at Cairo football stadium in Cairo, Egypt Friday, Jan. 20, 2006. (AP Photo/Ariel Schalit) Egyptische erewachten geven een optreden tijdens de openingsceremonie van de Afrika Cup in Caïro, gisteravond. Later op de avond won Egypte het openingsduel van Libië met 3-0. Oud-Ajacied Ahmed Hossam “Mido' zorgde na ruim een kwartier voor de openingstreffer. (Foto AP) Associated Press

Voor de ogen van de wereld leggen Ivoorkust, Tunesië , Ghana, Togo en Angola tijdens de Afrika Cup een laatste examen af op weg naar het WK van 2006. Tijdens het landentoernooi in Egypte kunnen de vijf WK-gangers bewijzen dat ze komende zomer terecht in Duitsland het continent vertegenwoordigen in plaats van voormalige voetbalgrootmachten als Kameroen, Nigeria, Marokko, Senegal en Zuid-Afrika.

De Nederlandse assistent-bondscoaches John van 't Schip en Rob Witschge zitten vandaag in Cairo op de tribune als Ivoorkust aantreedt tegen Marokko. In 1992 braken “De Olifanten' op het eigen continent al door toen ze de Afrika Cup wisten te winnen. De huidige generatie voetballers van Ivoorkust moet komende zomer op wereldniveau voor een verrassing gaan zorgen. Met getalenteerde voetballers als Didier Drogba (Chelsea), Bonaventure Kalou (Paris Saint-Germain), Kolo Touré (Arsenal) en Arouna Koné (PSV) in de selectie behoort het land van bondscoach Henri Michel samen met Kameroen, Egypte en Tunesië tot de grote favorieten voor de titel van de 25ste editie van de Afrika Cup.

Titelverdediger Tunesië is het enige land dat zich zowel tot de “nieuwe' als de “oude' groep heersers van het Afrikaanse voetbal mag rekenen. Twee jaar geleden won het land verrassend voor eigen publiek de beker door in de finale Marokko te verslaan. De “Adelaars van Carthago' hebben de voorbije jaren onder de Franse bondscoach Roger Lemerre veel vooruitgang geboekt. Toch zal voor de formatie waarvan de Ajacied Hatem Trabelsi deel uitmaakt de voorbereiding op het WK centraal staan. Wie wereldwijd ontzag wil afdwingen moet dat in Duitsland doen op een mondiaal podium. Tunesië mag dan kampioen van Afrika zijn, maar het internationale voetbalpubliek heeft het land sinds 1978 geen wedstrijd meer op een WK zien winnen.

Voor landen als Kameroen, Nigeria, Marokko, Senegal, Zuid- Afrika en Egypte is de Afrika Cup een uitgelezen podium om te werken aan het zelfvertrouwen. Zo heeft het Kameroen van topspeler Samuel Eto'o en bondscoach Artur Jorge de uitschakeling voor het WK nog maar nauwelijks verwerkt. Vooral de wijze waarop de “Ontembare Leeuwen' plaatsing voor het eindtoernooi in Duitsland misliepen zal nog lang bij de voetballers in het geheugen staan gegrift. Pierre Wome miste in de blessuretijd van het laatste kwalificatieduel met het al uitschakelde Egypte een strafschop waardoor Ivoorkust in plaats van Kameroen zich plaatste. Wome moest daarna vrezen voor de veiligheid van zijn familie. De prof van Internationale ontbreekt in de selectie van favoriet Kameroen dat vandaag in Cairo zal aantreden tegen WK-ganger Angola.

Aanvaller Eto' o hoopt tijdens de Afrika Cup een heldenrol op te kunnen eisen. Bij zijn club Barcelona staat hij in de schaduw van de Braziliaan Ronaldinho, maar bij Kameroen is hijzelf de grote ster. Eto'o hoopt niet alleen de vijfde titel voor zijn land binnen te slepen, maar hij wil het toernooi ook als topscorer beëindigen. De voetballer die in 1998 op zijn zeventiende zijn WK-debuut maakte, wil bewijzen dat hij terecht als derde beste speler ter wereld is gekozen. Zijn werkgever Barcelona zal echter liever zien dat het Kameroen van Eto'o de groep met Angola, Togo en Democratische Republiek Congo niet doorkomt. Barcelona-trainer Frank Rijkaard hoopt dat zijn spits zo snel en zo fit mogelijk terugkeert naar Catalonië.

Voor veel Europese voetbalclubs is de Afrika Cup een doorn in het oog. De Franse verenigingen worden met 67 deelnemende spelers het zwaarst getroffen, gevolgd door Engeland (27 spelers), Italië (12) en Duitsland (10). Slechts vijf spelers uit de eredivisie zijn de komende weken in Egypte actief. Naast Koné en Trabelsi zijn Ali Boussaboun (Feyenoord, Marokko), Sani Kaita (Sparta, Nigeria) en Abubakari Yakubu (Vitesse, Ghana) in Egypte aanwezig. Daarnaast is de Nederlander Dick de Boer bij het elftal van Zimbabwe aanwezig als assistent van bondscoach Charles Mhlauri. Zimbabwe behoort tot het groepje landen dat zich tot de oude noch de nieuwe grootmachten mag rekenen.

    • Koen Greven