Winst in Irak voor shi'ieten

De regerende alliantie van religieuze shi'itische partijen heeft, zoals verwacht, de parlementsverkiezingen in Irak van 15 december gewonnen. Zij haalde 128 van de 275 zetels. Dat heeft kiescommissie gisteren bekendgemaakt.

De Koerdische partijen haalden 53 zetels en de twee belangrijkste sunnitische partijen zijn uitgekomen op 44 zetels. De seculiere groepering rond de voormalige shi'itische premier Allawi eindigde op 25 zetels. Meer dan driekwart van de kiezers deed mee.

Het betreft de voorlopige einduitslag. De partijen hebben twee dagen om bezwaar te maken. Eergisteren concludeerde een internationale commissie van experts dat er fraude was gepleegd, maar dat de precieze omvang niet viel te achterhalen. Sunnitische en seculiere partijen hadden geklaagd over omvangrijke stemmenzwendel. Maar volgens de kiescommissie heeft fraude de einduitslag niet noemenswaardig beïnvloed.

De uitslag betekent dat de shi'itische alliantie voor de vorming van een meerderheidsregering moet onderhandelen met één of meer andere partijen. Direct na de verkiezingen riep president Talibani al op een regering van nationale eenheid te vormen. Informeel is overleg daarover tussen de shi'ieten, sunnieten en Koerden reeds gaande, maar verwacht wordt dat de vorming van een nieuwe coalitie nog lang duurt.

De shi'ieten en Koerden vormen sinds mei vorig jaar een interim-regering. De Amerikaanse en de Britse regering herhaalden gisteren hun voorkeur voor een brede coalitie, waarin ook de sunnitische minderheid is vertegenwoordigd die met de val van Saddam Hussein de macht verloor. Sindsdien vormt zij de kern van het gewelddadige verzet in het land.

Het nieuwe parlement moet onder andere een commissie instellen die zich gaat buigen over de hervorming van de grondwet die medio oktober in een referendum werd goedgekeurd. De sunnieten willen haar op essentiële punten wijzigen, de shi'ieten voelen daar niet voor. (AFP, Reuters)