Waarom de regen in Hawaï's echte paradijs niet erg is

Hawaï heeft niet alleen eindeloze zonnige palmstranden - de eilandengroep claimt ook de natste plek op aarde. Imre de Roo nam een paraplu mee en ging kijken

Midden op het oudste eiland van de Hawaïaanse eilandengroep ligt een berg die vrijwel onbegaanbaar en bijna nooit zichtbaar is. Er ontspringen zeven rivieren en het regent er elke dag. In totaal valt er op de berg Wai'ale'ale op Kaua'i meer dan 1,2 meter regen per jaar.

Wie nu denkt: daar moet ik dus niet zijn, heeft het mis. Het op drie na grootste eiland van Hawaï heeft juist enorm veel te bieden, variërend van een miniversie van de Grand Canyon tot klaterende watervallen en idyllische verborgen strandjes waar je met enig geluk niemand anders tegenkomt. En erg veel last heb je als toerist niet van de regen: die valt vooral in het binnenland. Dat maakt de bumperstickertekst “geen regen, geen regenboog' des te mooier.

Ingewijden vinden Kaua'i zonder twijfel het mooiste eiland van Hawaï. Torenhoge hotelflats zijn er niet toegestaan. Hierdoor heeft Kaua'i een aanzienlijk pittoreskere aanblik dan bijvoorbeeld het beroemde Waikiki beach op O'ahu, het eiland waar alle internationale vluchten op Honolulu aankomen. De buitengewone hoeveelheid regen die er valt maakt het erg vruchtbaar. Zelfs een bezemsteel zou er gaan groeien als je hem in de aarde steekt, luidt een plaatselijk gezegde. Het overdadige groen en de uitbundige bloemenpracht in alle kleuren van de regenboog heeft het eiland dan ook de bijnaam “Garden Island' opgeleverd.

starbucks

Hawaï is het meest noordelijke punt van de eilandendriehoek die tezamen Polynesië wordt genoemd. Het Paaseiland bij Chili en Nieuw-Zeeland vormen de andere punten. De oorspronkelijke cultuur en taal van deze eilanden vertonen veel overeenkomsten. Hawaï wordt inmiddels echter, zoals te voorzien, gedomineerd door Amerikaanse normen en waarden. Je treft er dan ook geen strohutjes en in hula rokjes rondhuppelende inlandse schonen aan. Ook Kaua'i heeft McDonalds, Burger King en Starbucks en de lokale bevolking rijdt het liefst in de allergrootste Amerikaanse terreinwagen die verkrijgbaar is. Natuurlijk compleet met de vaderlandslievende sticker “We support our troops'.

Alleen voor een luau, een traditioneel feest om bij speciale gelegenheden de goden te eren, worden de hula-rokjes en bloemenkettingen nog uit de kast gehaald. De Hawaïanen zelf schijnen hun bruiloften en partijen nog altijd op deze manier op te vrolijken. Wellicht bakken zij dan zelfs een zogeheten kalua-varken in acht uur lang bruin, in een gat in de grond. Toeristen kunnen het beest - al dan niet traditioneel bereid - alleen met meer dan 500 man tegelijk proeven in een van de vele hotels die de plaatselijke klompendans commercieel uitbuiten. Je mag als toeschouwer zelfs een fleurige bloemenkrans om.

Wij trokken zelf maar een Hawaï-shirt aan en gingen als alternatief op culinaire ontdekkingstocht in de vele restaurants die het eiland telt. Burger King was weer zeer smakelijk, maar niets kon tippen aan de overheerlijke rauwe Hawaïaanse tonijn die we voorgeschoteld kregen.

Kaua'i is voor Amerikanen wat Bonaire is voor Nederlanders: een prima plek om een weekje in alle rust en luxe uit te rusten. Op het eiland is altijd wel een stuk zand te vinden waar de zon schijnt en de golven niet al te hoog zijn. Ook daarnaast is er genoeg te doen. Zo kun je op het eiland golfen, duiken, mountainbiken en kayakken. Maar verwacht geen grote uitdagingen, want je moet er vooral niet al te moe van worden. Ontspannen is hier het devies.

Wie zelf het kleine eiland - 40 bij 53 kilometer - wil ontdekken, huurt natuurlijk een cabrio. Als je er op die manier in een week elke dag een paar uurtjes op uit trekt, zie je het hele eiland en word je nog bruin ook. Let onderweg vooral op plaatsen waar auto's zomaar langs de weg geparkeerd lijken te staan: daar moet je zijn voor de mooiste strandjes.

kloofwandelen

Maar vergeet ook niet wandelschoenen (en een regenjas) mee te nemen om de natuur van het eiland van dichtbij te bekijken. In de Waimea Canyon, niet voor niets de “Grand Canyon of the Pacific' genoemd, zijn een aantal korte wandelroutes met geweldig uitzicht. De immense kloof doorsnijdt Kaua'i bijna helemaal van noord naar zuid.

Het iets noordelijker gelegen Koke'e State Park kijkt diep omlaag langs de indrukwekkende kliffen van de grotendeels onbegaanbare Na Pali-kust. Alleen het 18 kilometer lange Kalalau-wandelpad ontsluit een adembenemend deel van de noordwestelijke kust vol watervallen, inhammen en verlaten dorpjes.

Als alternatief voor de cabrio is er de boot, of een van de vele helikopters die over het eiland peddelen, ook wel “Kaua'i muggen' genoemd vanwege het irritante gezoem dat ze veroorzaken. Voor veel Amerikanen en andere toeristen is een (zeer prijzige) helikoptervlucht echter de meest makkelijke manier om van de natuur te “genieten'. Toegegeven, het is eigenlijk de enige manier om het hele eiland te zien.

Wacht daar sowieso niet al te lang mee; het begint al tamelijk druk te worden in dit paradijsje. Voor je het weet, is het wellicht veranderd in het zoveelste commerciële pretpark. Meer informatie: www.kauaidiscovery.com

    • Imre de Roo