Vechtsport

Een sportzaaltje in de Dordtse achterstandswijk Krispijn, een gettoblaster braakt ritmische muziek uit. Aan de muur hangt meer dan levensgroot een portret van boksicoon Bep van Klaveren. Er wordt fanatiek touwtje gesprongen door in bonte, maar niet al te overdreven sportkleding gestoken boksertjes en boksers in de leeftijdscategorieën piepjong tot middelbaar.

14-11-2005 Foto Freddy Rikken Boksschool Dekker Dordrecht. Rikken, Freddy

Een voormalige wedstrijdbokser in de categorie zwaargewicht heeft deze boksschool opgezet. Hij wordt daarbij door de gemeente geholpen: wie onder het bestaansminimum leeft en een half jaar lang trouw zijn lessen volgt, krijgt van hen de helft van de contributie terug - onder het motto “beter hier ruzie maken en stoom afblazen, dan al die opgekropte agressie op straat'. Een jongetje van amper zes met harde plastic bokshandschoenen van de Lidl drukt zich hijgend op, een vader en zoon proberen elkaar af te matten, een gedreven puber deelt tot ieders verbazing haar eerste rake klap uit.

De sfeer is ronduit gezellig, de ouderen helpen hier de jongeren en in tegenstelling tot wat er ondertussen buiten normaal wordt gevonden, valt er geen onvertogen woord. Meneer Dekker regeert hier zonder woorden, hij kent de achtergronden van de meeste aanwezigen. Een wekker kondigt de laatste ronde aan, er worden rondjes gelopen, ontspannen stilgestaan en tot slot nog wat met de handen gewapperd. Driemaal per week wordt in dit sportzaaltje les gegeven en het aantal deelnemers is inmiddels gegroeid tot honderd.

    • Freddy Rikken