The Tom Russell Band:

Van het succes van de cd Hotwalker wilde Russells ex-platenmaatschappij Philo kennelijk best een graantje meepikken. Daarom deze plaat, met verzameld werk dat tussen '84 en '94 uitkwam, met als extra drie niet eerder verschenen liedjes. Tom Russell kan zijn stem laten somberen als Johnny Cash, zo laat hij horen in 'Waterloo', en in de country noir van 'U.S. Steel'. Ook in 'Hurricane Season', met hartstochtelijk woede gezongen, spreekt hij aan. Maar dat zijn uitzonderingen: vaker klinkt hij hier als een soort Marty Robbins. Ook zo`n échte kerel, maar een stuk gladder. Zelfs het nep-Spaanse sfeertje van diens hit 'El Paso' klinkt hier door, in 'Gallo del Cielo'. Alle nummers zijn voorzien van een royale portie nagalm, voor een onberispelijk majestueuze Nashville-sound. Alles bij elkaar lijkt deze muziek daarom eerder op die van een doorsnee countryzanger dan op iets van een van de voorvaders van de Americana, zoals de hoestekst belooft. Dit lijkt in niets op de prachtige conceptalbums die Russell eerder maakte.

Bart Jippes

The Tom Russell Band: Raw Vision
    • Bart Jippes