Televisie Voorkeur

Actualiteiten

Buitenhof. Gesprek met minister van Onderwijs, Maria van der Hoeven over het vmbo-onderwijs. Veel scholieren haken voortijdig af en een veel gehoorde klacht is dat een vmbo-opleiding onvoldoende kansen biedt op de arbeidsmarkt. Ned.3, 12.05-13.00u.

Netwerk. De Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb gaat in op de groeiende problemen met grote groepen Marokkaanse jongeren. Is hij nog in staat om de problemen in zijn stad Amsterdam fundamenteel aan te pakken? Ned.1, 20.30-21.05u.

In het muziekprogramma Vrije Geluiden violiste Liza Ferschtman die samen met pianist Inon Barnatan een voorproefje geeft van Beethovens piano- en vioolsonates die zij binnenkort gaan spelen. Verder klarinettist en saxofonist Ab Baars die langs komt met zijn kwartet. Ned.3, 11.00-12.00u.

documentaire

Body attack: Ebola. De virussen Ebola en Marburg kunnen het lichaam van binnenuit vernietigenen zijn in staat in enkele weken een heel dorp uit te roeien. National Geographic, 21.00-22.00u.

Overleven: Mevrouw, u bent een man. Wetenschappelijk programma over de bepaling van het geslacht. Men nam aan dat meisjes twee x-chromosomen en jongens een x en een y-chromosoom hebben, maar dit lijkt niet helemaal te kloppen. Wetenschappers onderzoeken of er naast die chromosomen ook iets in onze hersenen zit wat ons geslacht bepaalt. Bijzondere aandacht hierbij gaat uit naar transseksuelen. Misschien leveren zij de sleutel om te begrijpen wat van een man een man maakt en van een vrouw een vrouw. België 2 (Canvas), 21.05-21.45u.

Michael Palin in de Himalaya. Tweede aflevering van een zesdelige serie waarin Michael Palin door de hoogste bergketen ter wereld de Himalaya trekt. Deze aflevering begint in Concordia, een majestueus gletsjerdal aan de voet van de K2, de op één na hoogste berg ter wereld. België 2 (Canvas), 21.45-22.45u.

Seconds from disaster: Paris train crash. Over het ongeluk in 1988 in Parijs waar in een station 56 mensen omkwamen toen een losgeslagen locomotief achterop een passagierstrein reed. National Geographic, 22.00-23.00u.

Tegenlicht: De Flexmens. Onderzoek naar wat de werkende Nederlander nog kan in de verreikende consequenties van breedbandverbindingen, kostenbesparingen en nieuwe productieverhoudingen voor onze banen, beroepen, ondernemingen, en onze vangnetten en zekerheden. Om onze mondiale marktwaarde te bepalen een hedendaagse geschiedenis van de globalisering in de periode van 1989 tot 2005. Met onder anderen Tweede Kamerlid Femke Halsema. Ned.3, 22.20-23.20u.

sport

De wedstrijden. Samenvattingen van de dit weekend gespeelde wedstrijden uit de Eredivisie met onder meer FC Utrecht tegen NAC; Feyenoord tegen Roda JC; FC Twente tegen Ajax en NEC tegen ADO Den Haag. Talpa, 19.00-20.30u.

Kunst

Portret van een passie: Evert Thielen. Herhaling uit vorig jaar van het portret van één van Nederlands markantste kunstenaars: Evert Thielen. Evert Thielen is nationaal en internationaal bekend geworden met zijn veelluiken, waarin figuratieve kunst wordt gecombineerd met een vleugje magie. In zijn monumentale huis en atelier in Brugge volgen we hem bij het portretteren van twee kinderen en een jonge vrouw vanaf de eerste schetsen tot het uiteindelijke resultaat dat tentoongesteld is in het Westfries Museum in Hoorn. Ook volgen wij de kunstenaar van het maken van zijn eigen verf volgens middeleeuwse receptuur, tot de opening van de tentoonstelling. Ned.2, 11.30-12.00u.

Boeken&cetera. Wim Brands praat met professor dr. C.J. Lammers, auteur van Vreemde overheersing, over bezetters en collaborateurs. Wie wil slagen in de bezetting van een land kan er maar beter voor zorgen zoveel mogelijk collaborateurs te werven. Ned.3, 13.00-13.25u.

NPS Arena. Live uit het Muziekgebouw aan 't IJ nieuws uit de wereld van kunst en cultuur. Verder een reportage over Maurice Ravel en een documentaire over de kunstenaar Gregor Schneider in Art Safari. Verder jazz met Jamie Cullum en Sebastiaan de Krom. Ook een gesprek met ontwerpster Claudy Jongstra en met de directeur van het Internationaal Film Festival Rotterdam, Sandra den Hamer, die een tipje van de sluier oplicht over het festival. Ned.3, 13.40-16.00u.

Wereldbeschavingen: Baalbek. Lang werd er getwijfeld of de gigantische bouwwerken van het Syrische Baalbek wel door mensenhanden waren gebouwd. Nieuwe ontdekkingen tonen aan dat er zeer vernuftige werktuigen voor zijn gebruikt. Ned.1, 0.05-0.35u.