Televisie Overige films

Silent Movie (Mel Brooks, 1976, VS). Succesrijke, Brooksiaanse klucht over uitgerangeerde filmregisseur (Brooks) die voor noodlijdende studio een stomme film wil maken en daartoe sterren probeert te strikken: Anne Bancroft, James Caan, Liza Minelli, Paul Newman, Burt Reynolds. Ook met Marty Feldman en Dom DeLuise. Enige gesproken woord komt van mimespeler Marcel Marceau: “Nee'. RTL7, 13.50-15.20u.

Die Nibelungen, Teil 2: Kriemhilds Rache (Harald Reinl, 1966, West-Duitsland). Het heldenepos als aanleiding voor een avonturenfilm in de stijl van een plaatjesboek. Met Uwe Beyer. ZDF, 13.55-15.20u.

The Baby-Sitters Club (Melanie Mayron, 1995, VS). Goedmoedige bioscoopversie van gelijknamige tv-serie. Zeven jongedames proberen een zomer-oppas-kamp op poten te zetten. Hoofdrol voor Sissy Spaceks dochter Schuyler Fisk. België 1, 14.05-15.35u.

Whale Rider (Niki Caro, 2002, Nieuw-Zeeland). Publiekslieveling van het Rotterdamse filmfestival van 2003 is een mild exotisch sprookje over meisje dat uitverkoren lijkt te zijn om leiding te gaan geven aan haar Maori-gemeenschap. Haar opa vindt echter dat alleen mannen dat kunnen. België 1, 15.35-17.10u.

The Emperor's Club (Michael Hoffman, 2002, VS). Sentimenteel en moralistisch drama in de traditie van Dead Poets Society. Kevin Kline als voorbeeldige leraar klassieke talen op een privé-school voor jongens. Hij ontfermt er zich over een nogal stuurloos jochie. Net5, 20.30-22.30u.

American Outlaws (Les Mayfield, 2001, VS). Recente western vertelt voor de zoveelste keer het verhaal van de bende van Jesse en Frank James en Cole Younger. Veronica, 20.30-22.10u., onderbroken door reclame.

Don't Say a Word (Gary Fleder, 2001, VS). Psychiater Michael Douglas dient, om zijn door Sean Bean ontvoerde dochter te redden, geheim te ontfutselen aan apathische patiënte. Routine-thriller met Famke Janssen als de vrouw van Douglas. BBC1, 23.15-1.00u.

Zazie dans le métro (Louis Malle, 1960, Frankrijk). Malle vond in het Nouvelle Vague-idioom (jump cuts, wervelende verhaalstructuur, cinefiele verwijzingen) de visuele equivalenten voor het grillige taalgebruik in de roman van Raymond Queneau. Negenjarig meisje uit de provincie (Catherine Démongeot) veroorzaakt anarchistische chaos in Parijs tijdens logeerpartij bij oom Philippe Noiret. TV5, 23.15-1.00u.

I Went down (Paddy Breathnach, 1997, Ierland/Engeland/Spanje). In troosteloos Ierland gesitueerde, zwarte komedie houdt het midden tussen road movie, buddy movie en thriller en moet het vooral hebben van het sympathieke geklets van twee kruimelcriminelen. BBC2, 1.05-3.00u.