Televisie Film van de dag

Flodder. Omdat zijn goedkope thriller De lift drie jaar daarvoor zo'n groot succes was, mocht Dick Maas in 1986 lekker uitpakken met Flodder. Hij mocht spookrijden met een SRV-wagen, blote meisjes laten tennissen en de sneltrein een opa laten scheppen. De film trok ruim 2,3 miljoen bezoekers, nog altijd een record voor de jaren tachtig, negentig en nu. En wat meer is: Flodder werd een begrip, een aanduiding voor a-socialen voordat Nederland ooit van de Tokkies hadden gehoord. Een verlopen volkswijf heet nog altijd een Ma Flodder, naar het personage dat Nelly Frijda met glans (rubberlaarzen, schort en sigaar) speelt. De Flodders zijn een pak tuig dat door een softe welzijnswerker bij wijze van volksverheffing in een villawijk wordt gehuisvest. Daar zetten ze de boel op stelten. Behalve de sublieme Frijda, vallen Huub Stapel, als lefgozer Johnny, en “zus' Tatjana Simic in een te krappe bikini op.

(Dick Maas, 1986, Ned.), RTL5 20.30-22.40