Televisie Film van de dag

Rio Lobo. De zwanenzang van regisseur Howard Hawks is een film uit een genre waarin hij excelleerde: de western. Rio Lobo is tevens de laatste deel uit een trilogie die werd geschreven door Leigh Brackett, verder bestaand uit Rio Bravo (1959) en El Dorado (1967). Brackett (een vrouw) kon uitstekend overweg met de thematiek die Hawks in vrijwel zijn hele oeuvre liet terugkomen, de homosociale relaties tussen mannen en hun uit rituelen bestaande processen. Je wint pas het respect van de groep als je aantoont uit te blinken in je vak, verantwoordelijkheid niet uit de weg gaat en kameraadschap verheft tot bindend principe: een voor allen, allen voor een. In Rio Lobo leidt John Wayne na de Amerikaanse Burgeroorlog een groep eigenzinnige mannen die de verrader (bij Hawks een doodzonde) van zijn strijdmakkers opjagen. Hawks was 74 toen hij de film maakte, Wayne 63.

Howard Hawks, 1970, VS, BBC2, 14.35-16.25u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg