Taart van sinaasappel

Voor een taartvorm van 22 cm: 125 gram patentbloem mespunt zout65 gram witte basterdsuiker 95 gram ijskoude boter, in blokjesextra roomboter voor invettenVoor de vulling:3 eieren (210 gram bruto)snufje zoutgeraspte schil van 2 sinaasappels120 ml gezeefd vers sinaasappelsap1 eetlepel citroensap 1 eetlepel sinaasappelbloesemwater (Marokkaanse of Turkse winkels)50 gram fijne tafelsuiker (of meer)poedersuiker (voor garnering)

Gebruik voor deze taart liefst een boterkoekvorm die voorzien is van een over de bodem rond te schuiven “mes' zodat de taart na het bakken makkelijk los te maken is; vanwege het boterrijke deeg is het anders lastig de taart heel uit de vorm te krijgen.

Bereiding: Vermeng de ingrediënten voor het deeg in een ruime kom met behulp van een deegkruimer (ook wel boksbeugel genoemd vanwege de vorm) tot een fijn kruimelig mengsel is verkregen. Druk het deeg bijeen tot een bal en rol het tussen 2 vellen plasticfolie uit tot een ronde lap. Vet de taartbodem en opstaande rand dun in met roomboter en bekleed de vorm met het deeg. Snijd overhangend deeg op de binnenrand van de vorm af. Bak de bodem 15 minuten in een op 170° C voorverwarmde oven.

Klop intussen eieren, sinaasappelrasp, sinaasappelsap, citroensap, sinaasappelbloesemwater en suiker samen goed door elkaar. Neem de taartvorm uit de oven, schenk de vulling in de iets voorgebakken deegbodem en zorg dat het eiermengsel niet over de rand van het deeg komt.

Bak de taart 40 minuten in het midden van de oven, of tot de vulling gestold is en het deeg goudbruin en krokant. Laat de taart afkoelen in de vorm en haal hem los met behulp van het rondschuivend “mes'. Doe de taart over op een platte schaal en bestrooi het oppervlak vlak voor het serveren met poedersuiker.

Florine Boucher

    • Florine Boucher