Rijks en Haarlem eens over koop

Het Rijksmuseum wil het schilderij De Tekenles van Michael Sweerts (1618-1664) kopen uit de collectie van het Frans Hals Museum in Haarlem. De gemeente Haarlem, eigenaar van het schilderij, en het Rijksmuseum hebben daartoe een intentieverklaring ondertekend. Het Frans Hals Museum wil het geld gebruiken voor de bouw van een nieuw depot.

De twee partijen hebben de verklaring naar staatssecretaris Medy van der Laan (Cultuur) gestuurd. Ze vragen haar om geld uit het Nationaal Aankoopfonds. Dat het Rijksmuseum en Haarlem sinds eind december over de aankoop praten is volgens de woordvoerder van de Haarlemse wethouder van Cultuur, Ruud Grondel, op verzoek van Van der Laan.

In november kondigde het Frans Hals Museum aan twee schilderijen te willen verkopen om de financiering van een nieuwe depot rond te krijgen. Er was nog drie miljoen nodig, een bedrag waarvan de gemeente zei het niet te kunnen betalen. De waarde van het doek van Sweerts wordt op zes 6 miljoen euro geschat. Van het andere werk dat verkocht zou worden, Phaëton vraagt zijn vader Helios de zonnewagen te leen van Benjamin West (1738-1820), meldden zich nabestaanden van de schenkster. Met deze is de gemeente nog in gesprek, aldus de woordvoerder van de wethouder.

De gemeenteraad van Haarlem heeft nog geen besluit genomen over het plan tot verkoop van B en W. Volgens de woordvoerder zal de raad er “spoedig“ over spreken. Het ministerie bevestigt de ontvangst van de intentieverklaring. Het Nationaal Aankoopfonds wordt beheerd door de Mondriaan Stichting, die de staatssecretaris adviseert over uitkeringen. Meestal wordt hun advies overgenomen, aldus een woordvoerder.

Volgens Gitta Luiten, directeur van de Mondriaan Stichting, moeten aanvragen voor het Nationale Aankoopfonds bij haar stichting worden ingediend. In het fonds zitten volgens haar een “paar tientallen miljoenen euro.“ Luiten neemt aan dat de aanvraag van het Rijksmuseum binnenkort zal arriveren. “Bij dit soort incidentele aankopen vormen we een ad hoc-commissie met adviseurs met expertise op het terrein.“

Wethouder Grondel schrijft in de intentieverklaring dat de opbrengst van de verkoop “in elk geval voor de financiering van een nieuw depot voor het gemeentelijke Frans Hals Museum“ gebruikt zal worden. Het Rijksmuseum wil geen toelichting geven op de brief.