PSV met minimale inspanningen langs RKC

PSV2RKC Waalwijk0

Ruststand 1-0. 4. Farfán 1-0. 76. Beasley 2-0. Schds: Van Hulten. Tsch: 32.500. Gele kaart: Longuet (RKC Waalwijk)

Koen Greven

Pas in de slotfase van het gezapige voetbalduel tussen PSV en RKC ging het publiek in Eindhoven even op de banken staan. Een schot van spits Jan Vennegoor of Hesselink dat via twee doelpalen weer uit het doel ketste, zorgde voor het aantrekkelijkste moment van de avond. Toch stapten de spelers van de landskampioen na de eenvoudige 2-0 overwinning voldaan van het veld. Met een minimale inspanning werd de vijftiende zege van het seizoen behaald.

Dat de 32.500 toeschouwers nauwelijks iets te genieten hadden gehad is in Eindhoven kennelijk van ondergeschikt belang. PSV-trainer Guus Hiddink sprak na afloop van “een nuttige overwinning“. Adrie Koster van RKC was “blij dat zijn ploeg weinig had weggegeven“. “PSV speelde zakelijk en met geduld. En wij konden te weinig brengen“, zo vatte Koster in een paar woorden de negentig minuten perfect samen.

Al na vier minuten voltrok zich voor de koploper van de eredivisie het ideale scenario. De eerste de beste aanval van PSV was direct doeltreffend. Na een combinatie tussen Jason Culina en Vennegoor of Hesselink kwam de bal terecht bij Jefferson Farfán. De Peruaanse aanvaller kapte tegenstander Didi Longuet knap uit en schoof de bal kalmpjes in het doel achter Rob van Dijk. Het was het elfde competitiedoelpunt van de nog almaar beter wordende Farfán. Toch slaagde ook de 21-jarige Zuid-Amerikaan er in het vervolg van de wedstrijd met zijn grote talenten niet of nauwelijks in de fans te vermaken.

Na de openingstreffer van PSV was de wedstrijd ten dode opgeschreven. De thuisclub weigerde na een moeizame reeks onnodige risico's te nemen en RKC leek al snel genoegen te nemen met een kleine nederlaag. Tot aan een kwartier voor tijd waren de toeschouwers getuige van geschuif op het middenveld dat nauwelijks tot enig gevaar voor een van de beide doelen leidde. Pas na het inbrengen van de Amerikaan DaMarcus Beasley in de 76ste minuut voor Ibrahim Affelay, zette PSV nog even aan. Het was de Amerikaanse invaller die na een sterke actie van de opkomende André Ooijer met de 2-0 de wedstrijd besliste.

Voor Hiddink is het in deze fase van het seizoen vooral zaak zo weinig mogelijk schade op te lopen voordat de zwaardere weken met internationaal voetbal weer aanbreken. Wat dat betreft beleefde PSV gisteren een ideale avond. Met de licht geblesseerde Belg Timmy Simons op de bank mocht Mika Väyrynen voor eigen publiek in de basis beginnen. De Finse middenvelder, die tijdens de eerste helft van het seizoen langdurig door blessures werd geplaagd, toonde aan een alternatief op het middenveld te kunnen zijn.

En ook de Engelse linksback Michael Ball liet met een solide optreden zien van waarde te kunnen zijn indien hij fit blijft. Ball kreeg een basisplaats ten koste van Michael Lamey die afgelopen zondag in het duel met Sparta tegen een knullige rode kaart was opgelopen. Van Ball, die in het verleden voor Everton en de Glasgow Rangers uitkwam, straalt veel meer rust uit dan Lamey. Nadeel van Ball is wel dat hij dit seizoen in de Champions League niet meer uit mag komen voor PSV. De verdediger kwam namelijk in de voorronde van het prestigieuze toernooi al uit voor het Schotse Glasgow Rangers.

Voorin bleef het met Vennegoor of Hesselink opnieuw behelpen bij PSV. De spits, die een aanbieding van FC Porto zou hebben afgewezen, wist dit seizoen pas zes keer te scoren. De voorbije maanden was hij door de komst van Arouna Koné naar het tweede plan verwezen. Door de deelname van Koné aan de Africa Cup stond “lange Jan' zowel afgelopen zondag tegen Sparta als gisteren tegen RKC weer in de basis. De nieuwe Australische aanwinst Archie Tompson kon door een buikblessure zijn debuut nog niet maken.

Vennegoor of Hesselink lijkt verworden tot een onzekere rommelaar die het vertrouwen mist om opgelegde kansen koeltjes af te maken. Na vier minuten viel Vennegoor of Hesselink wel op met een assist op Farfán. Maar toen hij in de 21ste minuut zelf oog in oog kwam te staan met Van Dijk produceerde de nummer 9 van PSV een slap rollertje.

Vennegoor of Hesselink was in de 86ste minuut wel de hoofdpersoon van hét moment van de wedstrijd. Na een pass van Beasley leek hij dan toch nog voor de 3-0 te gaan zorgen, maar de poging van Vennegoor of Hesselink stuitte op twee palen. De spits sloeg uit ongeloof over zoveel pech de handen voor de ogen. Het publiek kon de actie aan het slot van de weinig aantrekkelijke wedstrijd echter wel waarderen. Zo hadden ze in Eindhoven toch nog iets om over na te praten.

    • Koen Greven