President Italië wijst omstreden wet Berlusconi af

Rome, 21 jan. De Italiaanse president, Carlo Ciampi, heeft gisteren geweigerd een wet te ondertekenen die volgens velen bedoeld was om premier Silvio Berlusconi te vrijwaren van vervolging in enkele slepende corruptiezaken. Door de wet – geformuleerd door Gaetano Pecorello, die behalve voorzitter van de parlementscommissie van justitie ook advocaat is van Berlusconi – terug te verwijzen naar het parlement, kan die waarschijnlijk niet worden aangenomen voor de parlementsverkiezingen van 9 april. Voorstanders van de wet, die hoger beroep door de officier van justitie onmogelijk moeten maken als een zaak eenmaal voor de rechter is geweest, stellen dat het er om gaat de trage Italiaanse rechtsgang te verbeteren. Ciampi noemde de wet echter in strijd met de grondwet.