“Nieuwe oude Luxor-theater mag niet te mooi worden'

Het oude Luxor-theater in Rotterdam was een jaar dicht, maar gaat toch weer open - na een beperkte renovatie. “Rotterdam heeft het hard nodig.“

Oude LUXOR theater ,Kruiskade Rotterdam.foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Rotterdam 18 januari 2006 Mentzel, Vincent

De stoelen zijn weg uit de zaal, maar ze komen - opnieuw bekleed - terug. Op het toneel worden de kabels weggehaald waaraan decennia lang met de hand de decorstukken omhoog werden getrokken, om plaats te maken voor een geautomatiseerd systeem. Een nieuwe toneelvloer ligt er al. En de entreehal krijgt nieuwe vloerbedekking. Het oude Luxor-theater aan de Kruiskade in Rotterdam, dat een jaar geleden zijn deuren sloot omdat het onbruikbaar was geworden, wordt over een week heropend. Maximaal drie jaar lang zullen er weer voorstellingen worden gespeeld.

Het oude Luxor heet het oude Luxor, omdat er al sinds april 2001 een nieuw Luxor is - een glanzend glaspaleis met 1.500 stoelen op de Kop van Zuid. Volgens de oorspronkelijke planning zou het sjofele amusementstheater in het centrum van Rotterdam datzelfde jaar tegen de grond gaan. De gemeente was al akkoord gegaan met een nieuw complex dat ruimte zou bieden voor flats, kantoren, winkels en een nieuw theater met zo'n 700 stoelen. Maar het project liep vertraging op en de sluiting van het oude Luxor werd steeds maar uitgesteld. Tot het theater vorig jaar februari in alle stilte werd gesloten; want de slotmanifestatie was al jaren eerder gehouden.

In de loop van vorig jaar werd echter steeds duidelijker, dat het nieuwe complex - bijgenaamd de Coolsingeltoren - er voorlopig niet komt, omdat de projectontwikkelaar tot dusver geen huurders kan vinden voor de kantoren die hij wil bouwen. “En toen heb ik gezegd dat je dit theater eigenlijk niet langer leeg kunt laten staan,“ vertelt Rob Wiegman, die als directeur van het nieuwe Luxor-theater ook de zorgen over het oude nog in zijn portefeuille heeft. “Niet alleen omdat dit een gouden plek is, maar ook omdat het centrum van Rotterdam zo'n middentheater hard nodig heeft. Anders gaat alles wat te klein is voor het nieuwe Luxor, aan deze stad voorbij: toneel van vrije producenten, cabaret, dans, familiemusicals en ook kleinere musicals als Sweet Charity en Hello Dolly. Maar ik heb er meteen aan toegevoegd dat er dan wel iets aan het gebouw moest gebeuren.“

De gemeente Rotterdam heeft daarop 1,6 miljoen euro beschikbaar gesteld voor een beperkte opknapbeurt en nog eens 1,6 miljoen voor drie jaar programmering. “Zo lang er geen alternatief is in de vorm van een nieuw theater in het centrum, kan het oude Luxor als publiekstrekker dienen,“ aldus de gemeente. De renovatie was vooral nodig omdat het uit 1917 daterende theater niet meer voldeed aan de eisen van de brandweer en de Arbo-wet die onder meer verbiedt dat er decorstukken met de hand worden opgetakeld. “Ook krijgt het gebouw hier en daar een likje verf,“ zegt Wiegman, “maar verder zal het publiek er niet veel van merken. Het mag niet te mooi worden. Dit theater is nu eenmaal niet meer geschikt om eeuwig open blijven. Alle argumenten voor een nieuw gebouw gelden nog steeds.“

Het oude Luxor gaat eind volgende week open om mee te draaien in de programmering van het International Film Festival, waarna de renovatiewerkzaamheden worden hervat. Half maart volgt de officiële heropening. Een van de artiesten in de eerste weken is Freek de Jonge, die in december met het programma Freek doet de deur dicht de laatste bespeler van het Nieuwe de la Mar-theater in Amsterdam was. Eind maart komt hij met een aangepaste versie van deze voorstelling naar Luxor, onder de titel Freek doet de deur open.

    • Henk van Gelder