Marty Ehrlich

Hij bespeelt vrijwel elk rietinstrument en daarbij nog fluiten en heeft altijd wel een nieuwe compositie op zak. Geen wonder dus dat Marty Ehrlich (1955) veel gevraagd wordt en te horen is op zo'n honderd platen van anderen, van Richard Abrams tot John Zorn.

Voor zijn eigen platen schrijft hij melodierijke, goed geconstrueerde muziek met voldoende gewicht om de aandacht vast te houden. Van de acht stukken op News on the Rail valt Enough, enough op door zijn slingerende thema en wordt Hear you say juist gekenmerkt door een rechte, begrafenisachtige tred dankzij tuba-accenten van Howard Johnson die in zich in andere stukken op baritonsax laat horen.

Verrassender is de dubbelrol van pianist James Weidman die op de melodica een geluid produceert dat tussen mondharmonica en accordeon in ligt.

In de stukken Seekers Delight en Erica verwijst Ehrlich, net als op eerdere platen, hoorbaar naar de muziek van legendarische Eric Dolphy (1926-'64) die hetzelfde instrumentarium bespeelde.

Met Weidman, bassist Brad Jones en drummer Allison Miller staat Ehrlich op 21/1 in Utrecht (SJU), 22/1 in Groningen (Grand Theater) en op 2/2 in samenwerking met VPRO-radio in Amsterdam (BIMhuis).

Marty Ehrlich: News on the Rail (Palmetto PM 2113) Distr. Codaex.
    • Frans van Leeuwen