“Lobby gelukt, 1,7 mln rijker'

De energiebedrijven Nuon, Eneco, Essent en Delta betalen het adviesbureau IMSA van milieu-activist Wouter van Dieren een bonus van 1,7 miljoen euro wanneer de splitsing van de energiebedrijven niet doorgaat. Daarover debatteert de Tweede Kamer volgende maand.

Van Dieren publiceerde vorig jaar met emeritus hoogleraar Eric-Jan Tuininga en energie-expert Jan Paul van Soest hierover een manifest. Het kabinet wil energiebedrijven splitsen in een netwerkbedrijf en een commercieel bedrijf. Daarin zijn activiteiten als levering, handel en productie ondergebracht.

Van Dieren is oprichter van Milieudefensie en milieuactivist van het eerste uur. Hij wordt wel gezien als de goeroe van het milieu. Het manifest werd gefinancierd door de vier energiebedrijven. In de Tweede Kamer is verbaasd gereageerd op de bonus van 1,7 miljoen euro. “Absurd“, meent Jos Hessels, energie-woordvoerder van de CDA-fractie. PvdA en VVD zien er het bewijs in dat Van Dieren een lobbyist is van de energiebedrijven. “Dat mag“, zegt de VVD'er Paul de Krom, “maar kom er dan openlijk voor uit.“

Van Dieren zegt dat het om een “investeringsbonus“ gaat. Uit het contract blijkt volgens PvdA'er Ferd Crone dat Van Dieren alleen resultaten mag publiceren met goedkeuring van de energiebedrijven. “Dat mag, maar zeg dan niet dat je onafhankelijk bent.“ De betreffende passage (“IMSA verplicht zich geen resultaten te communiceren die niet worden gedeeld door partij A [de energiebedrijven, red.]“ ) noemt Van Dieren een “standaard vertrouwensclausule.“ Omdat hij voor zijn rapport vertrouwelijke informatie heeft gekregen van de energiebedrijven. Van Dieren: “Mijn mening is niet te koop.“ Een adviseur huur je voor een bepaald doel in, legt Essent-woordvoerder Jan Veenstra uit. “Vandaar dat je ook inspraak wilt hebben in het resultaat.“

De energiebedrijven hebben er geen geheim van gemaakt dat ze met Van Dieren “een resultaatsverplichting“ zijn aangegaan, zegt Crone. Zij hebben de PvdA'er het contract laten lezen.

Milieuactivist: Pagina 3

    • Cees Banning