Kritiek?

Na openlijke kritiek op zijn medespelers is Stijn Vreven uit de selectie van voetbalclub Vitesse gezet. Hoe ver kan een topsporter gaan met kritiek op ploeggenoten?

Peter Blangé, trainer volleybalclub Nesselande, oud-international: ,,Je kunt heel ver gaan, maar het dient wel binnenskamers te blijven. Als speler had ik ook wel kritiek op ploeggenoten, maar dat uitte ik richting de persoon in kwestie. In de topsport probeer je grenzen te verleggen en streef je naar perfectie. Daar hoort kritiek bij. Dat gebeurt bij ons onderling ook. Ik maak het elke dag mee op de training. Maar een topsporter heeft ook een ambassadeursfunctie en moet voorzichtig te werk gaan met het publiekelijk uiten van kritiek. Ik weet niet waar ik als trainer de grens zou leggen. Dat hangt af van de teamcultuur. Ik zeg wel tegen mijn spelers dat ze kritiek onderling moeten houden. Maar ik heb niet de illusie dat dit bij ons nooit zal voorkomen.“

Kees van Wonderen, oud-speler voetbalclub Feyenoord: ,,Dat ligt er aan welk doel je ermee wilt bereiken. Naar buiten toe ongefundeerd kritiek leveren ligt heel gevoelig. Maar er valt wat voor te zeggen als je wilt dat het beter gaat met het team. Ik ben in het verleden zelf ook kritisch geweest. Als je ergens meer aandacht voor wilt vragen als er iets fout zit in het team, is het soms handig die kritiek in de krant of op de televisie te uiten. Als je ermee naar buiten treedt, bereik je ook mensen die verder van de ploeg afstaan. Kritisch naar jezelf en naar je ploeggenoten kijken, hoort bij topsport. Alleen zo kun je vooruitgaan. Het ligt er wel aan wie het zegt. Hoeveel krediet heb je als speler en welke status heb je? Ik kan me niet voorstellen dat ze Henry bij Arsenal op non-actief zetten, als hij iets zegt. Waar de grens ligt, verschilt per club. Een speler die zich onhoudbaar maakt in de groep, kan niet. Het teambelang gaat boven dat van het individu.“

Bert van Marwijk, trainer voetbalclub Borussia Dortmund: ,,Daar bestaat geen algemene regel voor; per situatie is dat anders. Als trainer hanteer ik geen vaste regels naar de spelersgroep toe. De regels ontstaan door de spelers met wie je omgaat. Het moet niet alleen de sterspeler zijn die kritiek op anderen heeft. Soms stimuleer je als trainer een jonge speler om zijn mond open te trekken. Het is goed als een spelersgroep zichzelf corrigeert. De spelers moeten soms hard tegen elkaar kunnen zijn. Van kritiek word je alleen maar beter. Kritiek binnenskamers houden is het beste in het voetbal, maar dat soort dingen kun je niet altijd uit de publiciteit houden. De publiciteit zoeken is soms nodig; voor mij is het een uitzondering.“

Leon Simons, speler van korfbalclub PKC, international: ,,Hoever laat een team of club dat gaan? Verdien je geen tweede kans? Ik vond Vreven eerlijk overkomen op tv en daar houd ik wel van. Ik neem aan dat hij een doel had. Misschien heeft hij geprobeerd iets los te maken. De vraag is of het slim is om eerlijk te zijn. Met eerlijkheid kom je niet altijd ver. Als je vindt dat iets beter moet, is het beter dat soort zaken intern te bespreken. Medespelers zullen kritiek van mijn kant niet via de krant vernemen. Ik ben zelf iemand die als het nodig is tegen een medespeler zegt: “Zo en zo zit het in elkaar'. Ze mogen mij ook kritisch benaderen. Als teamsporter is het moeilijk openlijk iets over anderen te zeggen. Wat kunnen ze accepteren en in hoeverre sta je als teamgenoten achter elkaar? Dat is altijd het gevaar van teamsport.“

Paul Foortse, topsportadviseur (onder anderen profvoetballers): ,,Als je het binnenskamers doet, kun je heel ver gaan met kritiek op je teamgenoten. Dat kan opbouwend werken. Als een speler de publiciteit zoekt, gaan anderen weer reageren en ontstaat een discussie die in de kleedkamer gevoerd had moeten worden. Het gebeurt wel dat spelers door zaakwaarnemers “gecoacht' worden om, met het oog op een transfer, dwars te gaan liggen en zo een onwerkbare situatie te creëren. Maar bij Vreven heb ik de indruk dat het spontaan is gebeurd en er geen plan achter zit van “dan en dan ben ik transfervrij'.“

    • Pieter de Vries