Kaarten Blaeu naar Maritiem Museum

Het Maritiem Museum in Rotterdam heeft dertig unieke zeventiende-eeuwse zeekaarten gekocht, waaronder acht gesigneerde kaarten van Joan Blaeu, de belangrijkste cartograaf van zijn tijd.

Kaart van Joan Blaeu, Amsterdam 1669. Afb. Maritiem Museum Maritiem Museum

Het gaat om een collectie VOC-kaarten die sinds 1715 in het bezit was van het Corpus Christi College in Oxford.

Het Maritiem Museum slaagde erin de kaarten te bemachtigen voordat ze geveild konden worden, dankzij financiële steun van onder andere een groep particulieren, het VSB-fonds en de Mondriaan Stichting. Met de transactie is 2,3 miljoen euro gemoeid. Er is een letter of intent getekend. De overdracht van de kaarten vindt in het voorjaar plaats.

De Britse regering moet nog een exportvergunning afgeven, maar aangezien het niet gaat om Brits erfgoed, worden daarbij geen problemen verwacht.

Frits Loomeijer, algemeen directeur van het Maritiem Museum, is dolblij met de aanwinst. “Dit is een prachtvondst. Dat er zo'n grote hoeveelheid kaarten uit deze periode op de markt komt, is eigenlijk onvoorstelbaar. Normaal zie je er soms één of twee op een veiling. Wat het extra mooi maakt is dat deze kaarten eeuwenlang onderin een la hebben gelegen. Ze doken onlangs per toeval op in een bibliotheek in Oxford. Hun conditie is zo goed als perfect.“

Onderdeel van de collectie zijn acht gesigneerde perkamenten kaarten van de hand van Joan Blaeu I, die van 1638 tot 1673 kaarten maakte voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Loomeijer: “Blaeu I geldt als de Rembrandt onder de cartografen. Van hem zijn slechts dertig gesigneerde kaarten bekend. Met deze acht hebben we nu 25 procent van dat oeuvre in ons bezit. Stel je eens voor dat er een museum was dat een kwart van alle Rembrandts bezat.“

Loomeijer verwacht dat het Maritiem Museum na enige restauratiewerkzaamheden in november een tentoonstelling kan organiseren.

    • Bart Funnekotter