Juffermans is nu zeker van Winterspelen

De Nederlandse shorttracker Cees Juffermans is bij de Europese titelstrijd in het Poolse Krynica-Zdroj als zesde geëindigd op de 1500 meter. Daarmee voldeed hij gisteravond aan de kwalificatie-eis voor de Olympische Winterspelen van Turijn.

De eis luidde vormbehoud en dat betekende in de praktijk een plaats bij de eerste zes. Juffermans had in principe voldoende aan een finaleplaats op de 1.500 meter. Die bereikte hij als derde in zijn halve finale en dat was aanvankelijk niet voldoende voor kwalificatie. Maar omdat er in zijn reeks een diskwalificatie was, mocht Juffermans toch naar de eindstrijd waarin acht rijders van start gingen. Vervolgens liet hij twee rijders achter zich.

De Europese titel was voor de Italiaan Rodigari. De Belg Gysel werd tweede, een andere Italiaan, Franceschina, werd derde.

Juffermans was opgelucht over de bereikte kwalificatie voor de Spelen. “Meteen na de race overheerste nog de teleurstelling over het missen van het podium op het EK, maar ik realiseer me nu wel dat Turijn voor elkaar is“, reageerde de shorttracker. “Omdat we met acht in plaats van zes de finale ingingen, reed ik met een ander idee. Normaal begin ik een wedstrijd om te winnen, nu ging het erom dat ik niet laatste of één na laatste zou worden. Toen er met een rondje of vijf te gaan een Italiaan onder me door ging was ik er normaal gesproken achteraan gedoken. Nu besloot ik te consolideren omdat ik op een velilge positie lag.“

Bij de vrouwen eindigde Liesbeth Mau-Asam op een vijfde plaats. Ze bereikte de eindstrijd dankzij een tweede plaats in haar halve finale achter de Italiaanse Fontana. In de finale won de Bulgaarse Radanova, voor drie Italiaanse rijdsters: Capurso, Fontana en Zini. Mau-Asam heeft op de 500 meter een olympische nominatie. Ze kan vandaag voldoen aan de laatste voorwaarde voor uitzending naar Turijn door een finaleplaats te bereiken.

In november was al duidelijk geworden dat Nederland een kleine delegatie shorttrackers naar Turijn zou afvaardigen omdat de aflossingsploegen destijds faalden. (ANP)