Inlegstop voor klantenfonds AH

Klanten en medewerkers van Albert Heijn kunnen met hun spaarzegels voorlopig geen aandeel meer kopen in het Vaste Klanten Fonds van de supermarkt. Momenteel wordt onderzocht of de 113.000 deelnemers in het fonds recht hebben op een schadevergoeding in het kader van de in november bereikte schikking van met gedupeerde aandeelhouders. Dat heeft verzekeraar Aegon, de beheerder van het Vaste Klantenfonds, gisteren laten weten.

Het AH Vaste Klanten Fonds kocht voor zijn klanten aandelen Ahold, en behoort daarmee tot de gedupeerde partijen van het boekhoudschandaal dat begin 2003 aan het licht kwam. De overeengekomen schikking betreft een schadevergoeding van in totaal 1,1mjd dollar (ruim 900 miljoen euro).

Het blijft volgens Aegon mogelijk om participaties in het fonds te verkopen. Bij de kassa kunnen klanten nog steeds zegeltjes krijgen maar deze kunnen voorlopig alleen worden omgeruild in geld.

In april wordt duidelijk of en hoe de deelnemers in het fonds worden gecompenseerd voor de schade die zij hebben geleden door de boekhoudfraude bij Ahold.

Het AH Vaste Klanten Fonds heeft een omvang van 200 miljoen euro en belegt hiervan de helft in aandelen en de andere helft in obligaties van het supermarktconcern. Als de fondsdeelnemers in aanmerking komen voor een schadevergoeding zal deze, net als bij de reguliere aandeelhouders, in het eerste kwartaal van 2007 worden uitgekeerd.

Ahold heeft deelnemers in zijn fonds niet vooraf op de hoogte gebracht van de tijdelijke inlegstop. “Anders bestaat de kans dat mensen die tot dan niet deelnamen in het fonds opeens inleggen in de hoop op een schadevergoeding“, aldus een woordvoerster van Aegon. Het Nederlands Arbitrage Instituut buigt zich momenteel over de mogelijke schadeloosstelling en komt in april met een oordeel.

In een advertentiecampagne in de landelijke dagbladen zal Aegon aanstaande maandag de klanten van het fonds nader informeren.

Onder de schikking die Ahold in november trof met Amerikaanse aandeelhouders en de Vereniging van Effectenbezitters krijgen beleggers die tussen 1999 en 2003 aandelen Ahold kochten een schadevergoeding van 0,90 tot 1,15 euro per aandeel.

Het AH Vaste Klantenfonds werd in 1992 opgericht. Al snel groeide het aantal deelnemers tot een kleine 150.000. Onder hen waren veel personeelsleden van Albert Heijn.