Huilebalk op een leeg bed

Het valt niet mee om James Blunt te zijn. Leek het er in zijn vorige clip, You`re Beautiful, stellig op dat de Amerikaanse zanger een punt achter zijn door liefdesverdriet geteisterde leven had gezet, in zijn nieuwe clip, Goodbye My Lover, blijkt hij toch nog in leven te zijn. Maar erg goed voelt hij zich nog steeds niet.

HUMORLOOS: James Blunt, eerder dit jaar in Zürich Foto AP British singer and songwriter James Blunt performs during a concert in Zurich, Switzerland, Wednesday, Jan. 18, 2006. (AP Photo/KEYSTONE/Steffen Schmidt)
HUMORLOOS: James Blunt, eerder dit jaar in Zürich Foto AP British singer and songwriter James Blunt performs during a concert in Zurich, Switzerland, Wednesday, Jan. 18, 2006. (AP Photo/KEYSTONE/Steffen Schmidt) Associated Press

Op soortgelijke temerige wijze als in `You`re Beautiful` bezingt hij zijn verloren grote geliefde, terwijl hij op de rand van een groot bed zit. Uiteraard is dit grote bed heel leeg. De treurige beelden van de eenzame Blunt worden doorsneden door shots van ook al lege, nachtelijke suburbiastraten, maar vooral krijgen we een blond meisje te zien dat ongetwijfeld Blunts ex-grote-liefde moet zijn. Ook zij bevindt zich in een slaapkamer, maar ze heeft wel een man bij zich en die lijkt met zijn lange bakkebaarden beslist niet op Blunt.

Het doet allemaal denken aan `Roxette` van de Britse rhythm `n` blues-groep Dr Feelgood: `I saw you out the other night / I saw somebody hold you tight`, zingt Lee Brilleaux in dit onvergetelijke liedje. `Roxette, I wonder who it could be / It was too dark to see / But I`m sure it wasn`t me / When I tell you it ain`t right / I know you`ve got to agree.`

Wat `Goodbye My Lover` onderscheidt van `Roxette` is het volledige gebrek aan humor en daadkracht. Terwijl Lee Brilleaux, de inmiddels overleden zanger van Dr Feelgood, later in het liedje vrolijk zingt dat hij een flinke hoeveelheid `concrete mix` gaat kopen en Roxette`s deur dichtmetselt met `bricks`, blijft James Blunt maar op dat bed zitten klagen. Nog erger is Blunts gezang, zijn onverdraaglijke gehuil, dat slechts wordt begeleid door sentimentele pianomuziek.

Maar het allerergst is dat Blunt populair is en zijn clip behoort tot de paar video`s die nog worden uitgezonden door MTV, het videostation dat steeds meer de voorkeur geeft aan reality soaps en andere doorsnee tv-programma`s. Het valt niet mee om een videoclipliefhebber te zijn.

Bernard Hulsman

    • Bernard Hulsman