Honderdvijftig 'therapieresistente' gedragsgestoorde jongeren brengen heel stadsdeel in gevaar

Amsterdam, 21 jan. - Gedragsgestoorde jongeren die hun omgeving terroriseren met overlast, intimidatie en vernielingen moeten langdurig opgesloten worden. De grote problemen die deze jongeren veroorzaken zijn op geen enkele andere manier op te lossen. Dat zegt Henk Goettsch, voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart vandaag in deze krant.

Volgens Goettsch is er in Amsterdam Nieuw-West een groep van zo'n 150 “volkomen therapieresistente“ gedragsgestoorde jongeren van rond de vijftien jaar voor wie “het instrumentarium van de rechtsstaat“ niet volstaat. De problemen die deze jongens, vooral in groepsverband veroorzaken zijn zo groot dat ze de ontwikkeling van het stadsdeel in gevaar zouden brengen. Goettsch: “We moeten ze uit de roulatie nemen.“ Hij denkt aan een tbs-maatregel die duurt totdat deze jongeren zelf kunnen bewijzen dat ze de straat weer op kunnen.

Het huidige strafrecht biedt geen uitkomst, denkt Goettsch. Het gaat niet om jongeren die een zwaar misdrijf plegen, maar om jongens die enorme hoeveelheden vergrijpen plegen met een lage strafmaat. Als ze al opgepakt worden, gaan ze telkens weer voor een paar maanden de cel, maar dat maakt geen enkele indruk. “Het is pappen en nathouden, het kost veel geld en helpt niets“, zegt Goettsch, die de afgelopen acht jaar stadsdeelvoorzitter was.

Zaterdags Bijvoegsel: pagina 39

Hoofdartikel: pagina 19

    • Derk Stokmans
    • Tom Kreling